A gyermekori rákot túlélők egészségügyi kockázatai

A gyermekkori rákot túlélőkben gyakoribb a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek mind szívbetegségre hajlamosítanak. A szívbetegség kockázatát növelő betegségek ezekben a személyekben fiatalabb korban jelentkeznek, mint a normál populációban ” olvasható a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban.

Amint azt a Medical Online hírül adta, Lillian R. Meacham, az Emory Egyetem professzora a „Childhood Cancer Survivor Study” elnevezésű tanulmány adatait elemezte; ebben a vizsgálatban 8599 ráktúlélő vett részt és 2936 testvérük. A korábban publikált adatok szerint a gyermekkori rákot túlélőkben mintegy tízszer akkora volt a szív- és érrendszeri betegség kockázata, mint testvéreikben.

„Most azt elemeztük, hogy a kardiovaszkuláris betegségre hajlamosító állapotok – a kövérség, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség – gyakoribbak-e a túlélőkben. Ha tudjuk, hogy melyek a kockázati tényezők, és korán kezeljük őket, akkor remélhetőleg a szívbetegségek egy része elkerülhető” – magyarázta dr. Meacham.
 
Az eredmények szerint a ráktúlélők testvéreikhez képest majdnem kétszer annyiszor szedtek magas vérnyomás elleni gyógyszert, 60 százalékkal gyakrabban koleszterincsökkentőt és 70 százalékkal többüknek volt cukorbetegsége.
 
A besugárzásos kezelésnek szerepe lehet a szívbetegség kockázati tényezőinek kialakulásában. Teljestest-besugárzás esetén a kardovaszkuláris kockázati tényezők együttes előfordulásának valószínűsége  5,5-szeres volt, míg ha csak mellkasi és hasi besugárzást végeztek, jóval kisebb, 2,2-szeres. A kapcsolat egyértelmű, azonban oka még nem ismert.
 
„A kockázati tényezők a ráktúlélőkben mintegy 32 éves korban jelentkeznek, azaz sokkal korábban, mint azokban, akiknek nem volt rákjuk. Vannak, akik úgy vélik, hogy azokban, akiknek rákjuk volt, a test egyes részei korábban öregszenek. Fontos, hogy az ilyen betegeket már fiatal koruktól fogva rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, kezeljük” – mondta dr. Meacham.

Kapcsolódó cikkek:
Gyerekeket fenyegető tumorok

Cimborákat várnak a rákbeteg gyerekek

Rákból gyógyult gyerekek olimpiája

Haldokló gyerekeket szolgálnak

Top