A jövő gyógyszereit keresik Debrecenben (is)

15-20 év és 1 milliárd dollár kell ahhoz, hogy egy új hatóanyagból a patikákban kapható gyógyszert állítsanak elő. Az alapkutatások és a gyógyszergyárak között a klinikai farmakológusok az összekötők, ők vizsgálják a kísérleti gyógyszer emberekre gyakorolt hatását. A klinikai farmakológia aktuális kérdéseiről rendeztek konferenciát Debrecenben.

A melanoma a legagresszívebb bőrgyógyászati daganat, amely testrészen jelentkezhet. A Bőrgyógyászati Klinikán speciális eszközzel vizsgálják az anyajegyeket, sokszor ezekből alakul ki a melanoma. Ha korán felismerik, a betegség eredményesen gyógyítható. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2 éve hoztak létre egy kutatócsoportot, amely elsősorban a melanoma kialakulásának hátterét és terápiás lehetőségeit vizsgálta, többek között arra a következtetésre jutottak, hogy sejtterápiával elpusztíthatók a daganatos sejtek.

– Sejteket hoztunk létre, majd megtanítottunk azokat arra, hogy megöljék a tumoros sejteket. A klinikai kísérletig nem tudtunk eljutni, mert az nagyon szigorúan szabályozott, de állatkísérletekig már eljutottunk – mondta el Szöllősi János, a DEOEC Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének igazgatója.

Az alapkutatás lezárult, ezután kezdődik a klinikai farmakológusok munkája. Ők már embereken vizsgálják, hogy a gyógyszer-jelölt hatóanyag valóban hatásos, és nem jár-e veszélyes mellékhatásokkal. Amíg egy teljesen új hatóanyagból a patikákban kapható gyógyszer lesz, akár 20 év is eltelhet és a fejlesztés 1 milliárd dollárba is kerülhet.

– 15-20 évre és igen sok pénzre van szükség, hogy a gondolattól a betegágyig, tehát a kezdettől a végpontig eljussunk. Egy új vegyületet, egy új gyógyszert, 1 milliárd dollár körüli átlagáron lehet számolni – magyarázza dr. Kovács Péter tanszékvezető egyetemi tanár, a kongresszus elnöke.

Amint arról a Dehir.hu térségi hírportál beszámolt, a klinikai farmakológia aktuális kérdéseiről rendeztek konferenciát Debrecenben. A gyógyszerkutatók, az egyetemek, az egészségügyi hatóságok és a gyógyszergyárak képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat, tekintették át a legfontosabb eredményeket a Magyar Farmakológiai Társaság három napos rendezvényén.

Kapcsolódó cikkek:
A legfőbb rákellenes eredmények 2011-ben
Klinikai vizsgálatokban kapják meg a betegek először a legújabb terápiákat
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Top