A leégés fizikája: miből lesz a bőrrák?

A tartós barnulás csak a leégést követi, az UVB még a vízen, az UVC az ablaküvegen is áthatol. Már közhely számba megy, hogy védekeznünk kellene a nap káros sugarai ellen, ám sokan még az óvatosabbak közül sem értik, hogyan éghettek le az árnyékban vagy éppen egy hosszú autóúton. Az ultraibolya fény fotobiológiai hatásai kiemelkedők, ezen belül az egyes hullámhossz-tartományok hatásai is eltérnek.

Amint arra a Weborvos összeállítása rámutat, a fény nem tartozik az ionizáló sugárzások közé, mint pl. a röntgen, mégis, fotobiológiai tulajdonságai révén létrehozhat, illetve fokozhat bizonyos bőrbetegségeket.

UVA
Sokáig viszonylag ártalmatlannak tartották. Kiderült azonban, hogy bár a napégésben és a bőrrákban szerepe csekély, de az egyéb fényprovokált bőrbetegségek kialakításában (pl. napallergia, fényprovokált gyógyszerreakciók, fényekcéma) legtöbbször ez a tartomány vesz részt. Nem a hámsejteket, hanem az irhát károsítja, a bőr elöregedését, ráncosodását okozva.

Eléri a földfelszínt, sőt, a természetes napfényben 500-1000-szer több UVA van, mint UVB.

Azonnali bőrpírt és barnulást okoz. Utóbbi nem tartós, mivel csak az előpigment sötétedését okozza. Leégni azért nem lehet tőle, mert mire hatása kialakulna, addigra az UVB már pecsenyévé égetne minket. Fontos: a korábbi naptejek csak az UVB-t szűrték ki. Tehát kikapcsolták a napégést okozó hatást, mely a napozást limitálta volna. Ezáltal hosszú behatási időt biztosítottak az UVA-nak.

Áthatol az ablaküvegen, tehát pl. autóban ki vagyunk téve a hatásának. A kötőhártyát nem irritálja.

UVB
Kevésbé toxikus, mint az UVC, de a déli órákban nagy része akadálytalanul áthatol a légkörön, így hatása nagy. A napégésért felel. Az ablaküvegen nem, de a vízen áthatol, ezért víz alatt is leéghetünk.

12-24 órával a fénybehatás után leégés, 48-72 óra múlva a pigment-termelés fokozódása, vagyis a késleltetett, tartós barnulás jelentkezik.

A bőr immunrendszerét és a bőrsejtek DNS-ét jelentősen károsítja, napégéskor bőrsejtjeink egy része elhal. Probléma akkor van, ha a génkárosodott sejt túlél. Ebből lesz a bőrrák.

Pozitív hatása: a D-vitamin szintézisének faktora.

UVC
A legerősebb UV sugárzás. A sejtekre annyira toxikus, hogy fertőtlenítő lámpákban alkalmazzák. Nagyon irritálja a bőrt és a kötőhártyát. Normálisan nem éri el a Föld felszínét, az ózonréteg kiszűri. Az ózonlyuk hatásai azonban egyelőre előreláthatatlanok. Az ablaküvegen nem hatol át.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres önvizsgálata, az anyajegyek figyelése
Részletes információk a bőrrákról
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Top