A májáttét tünetei

A májban kialakult áttétre a daganatgyanúval felvett betegek kivizsgálása vagy a daganatos páciensek kontrollvizsgálata során derülhet fény: a metasztázis megjelenését a laboratóriumi eredmények romlása, illetve az ultrahang, CT, MRI vagy PET CT felvételek jelezhetik. Kezdetben a májáttét nem okoz tüneteket, ám előrehaladottabb esetben a májműködés akadályozottságának súlyos következményei is lehetnek.

Illusztráció: i-coloncancer.comAz áttétes daganatos betegség előrehaladására olyan általános tünetek utalhatnak, mint az étvágytalanság vagy a fogyás, esetleg ismeretlen eredetű láz. A májműködés romlását és/vagy az epeelfolyás akadályozottságát mutatja a kialakuló, majd fokozódó sárgaság. A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése jelzi, hogy a májnak már túl kevés az ép szövete ahhoz, hogy kiválassza az epefestéket, s más, a szervezetre káros méreganyagokat. Ennek következménye, hogy az anyagcserezavar nyomán felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ami a közérzet romlásán túl kihatással van például az agyműködésre is, ezért a májáttétek terjedése zavartságot, aluszékonyságot, súlyosabb stádiumban májkómát válthat ki.

Ugyancsak a májáttétekkel összefüggő panasz a metasztázisok okozta májmegkeményedés, ami miatt az alsó végtagok és a belek felől nem tud elég folyadék visszaáramlani a szívbe, ezért az egyrészt felgyülemlik a lábakban, másrészt kiválasztódik a hasüregbe, s ott felszaporodik – ezt nevezik hasvízkórnak (ascites). A panaszt vízhajtók adásával, akár többféle készítmény kombinált alkalmazásával lehet kezelni. Bizonyos esetekben ismétlődő hascsapolásra is sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Májrák és májáttét

Top