A média 2012-ben is napirendre vette a májrákot

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Egészségügyi Szakosztálya által közösen jegyzett, a Rákgyógyítás Magazin médiapartnerségével és egy, a társadalmi kampányt támogató gyógyszergyár együttműködésével szervezett országos sajtópályázat révén 2012-ben is országszerte napirendre kerültek a májrák idejében való felfedezésének és korszerű kezelésének kérdései a médiában.

Nógrádi Tóth Erzsébet gratulál az egyik díjazottnakA sajtópályázat Budapesten 2012. május 14-én megrendezett sajtótájékoztató és díjátadó rendezvényén Nógrádi Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztályának elnöke értékelte a pályamunkákat.

A 2011 után 2012-ben is megszervezett sajtópályázat keretében ismeretterjesztő cikkeket, riportokat, interjúkat vártak a társadalmi szervezetek, olyan írásokat, amelyek rávilágítanak a májbetegségekkel, májcirrózissal – arról tudva vagy sem – együtt élő több százezer ember rendszeres orvosi kontrolljának indokoltságára, bemutatják a fenyegető májrák időbeli felismerésének lehetőségeit. Híradásokat, amelyek segíthetnek abban, hogy az érintettek a háziorvosukkal együttműködésben rendszeresen eljussanak a veszélytelen és fájdalmatlan hasi ultrahangvizsgálatra, amely révén – más betegségek mellett – a májrák is kezdeti stádiumban felfedezhető és hatékonyan kezelhető.

17 pályamunka érkezett:
1. Babati Anna – Hajdú-Bihari Napló
2. Balogh Ágnes – Magyar Televízió Megoldások Magazinja
3. Dudics Emese – Egészségtükör
4. Fazekas Erzsébet – Webbeteg
5. Fegyvári Vanda – Kalocsai Néplap
6. Illés Tibor – Szegedma.hu
7. Illyés András – Daganatok.hu
8. Jónás Eszter dr. – Natúrsziget.com
9. Komáromy András – Híröshír.hu
10. Óvári Enikő – Orientpress Hírügynökség
11. Paizs Andrea – Bajai Televízió
12. Szalay Ferenc dr. – Medical Tribune
13. Szűcs Imre – Pécs TV
14. Tódor János – CoMMMunity.hu
15. Tóth András – Webbeteg
16. Tasi Tibor – FM90 Friss Rádió
17. Varga Zoltán – Gyula TV

A pályamunkák mindegyike elérhető az MKOT weboldalán.

Eredmények:
A pályázók közül a 4 tagú zsűri Balogh Ágnes, az MTV szerkesztő-riporterének átfogó és szemléletes riportját, valamint Tóth András, a Webbeteg egészségügyi portál újságírójának a saját példája nyomán az ultrahangvizsgálat jelentőségéről írt cikkét díjazta. A zsűri megosztott díjat ítélt meg Dudics Emesének az Egészségtükör portálon megjelent cikkéért és Varga Zoltánnak a Gyula TV-ben sugárzott riportjáért.

Különdíjak: ultrahangra az újságírókat!
A sajtópályázat deklarált célkitűzése volt a példaadás. Ennek jegyében a kiírók két szerkesztőség 10-10 munkatársa számára szerveznek komplett hasi ultrahang szűrővizsgálatot saját településükön.

Az egyik különdíjat a Webbeteg szerkesztősége kapta, amiért cikkeivel segítette a májrák elleni figyelemfelhívás sikerét, továbbá a 2012-es társadalmi kampányban két pályamunkának is megjelenési lehetőséget biztosított, kifejezve elkötelezettségét a társadalmi kérdések napirenden tartása, a rák eredményes kezeléséhez nélkülözhetetlen korai felismerés iránt.

A másik különdíjat a májrák sajtópályázaton 2011-ben is indult, s akkor ugyancsak díjjal elismert Gyula TV munkatársai vehették át. A televízió figyelemfelkeltő, dinamikus riportjaival segíti a rák elleni küzdelmet, adásaiban visszatérően megjelenési lehetőséget biztosít olyan híradásoknak, amelyek az egészségmegőrzés iránt nem elkötelezett nézőket is cselekvésre sarkallhatják.

Kapcsolódó cikkek:
Milyen sors vár valakire, ha májrákos?
Országos pályázat: Ki látta a máját utoljára?!
Májrák: minden utcában élnek veszélyeztetett emberek!
Májrák, májáttét
Többfrontos harc a májrák ellen
Májrák gyógyítása: mire van ma lehetőség?
A májrák túl későn ad hírt magáról
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Májrák: elhízás és Hepatitis a háttérben
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Top