A mellrák végre nem tabutéma

Ragyogó napsütésben ünnepelte 10. születésnapját a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Lánchíd mindkét oldalán október 2-án, vasárnap. A tizedszer rózsaszínbe borult Lánchídon átvonuló többezres tömeg ismét a szűrések fontosságára és a megelőzésre hívta fel a figyelmet.

Az egyik legnagyobb eredményünk, hogy a mellrák végre nem tabu téma, mint 10 évvel ezelőtt és ebben a médiának hatalmas szerepe van – idézi a Weborvos cikke Körtvélyes Évát, az Összefogás elnökét.

Tóth Gabi a fiatalok eléréséről beszélt, ami idén különösen jól sikerült; a fiatalabb célcsoporttal rendelkező médiumok és a közösségi média bevonásának köszönhetően az idei rendezvényen túlnyomórészt fiatalabb korosztályok vettek részt és sétáltak.

Detre Diána a sport fontosságát hangsúlyozta, Ungár Anikó a hírességek kötelező kiállását az ilyen típusú kezdeményezések mellett, míg az egyesület legrégebbi arcaként részt vevő Sebestyén Márta a pozitív gondolkodás és a dalolás stresszoldásra gyakorolt jótékony hatását emelte ki.

Dr. Vass László, az egyesület főtitkára hatalmas eredménynek nevezte, hogy csupán egy év alatt sikerült 5%-kal megnövelni a szűréseken való részvételi arányt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 40 000-rel több hölgyet szűrtek.

Vincze Rita, a hídkivilágításért felelős cég közép-európai regionális igazgatója örömét fejezte ki, hogy ilyen úttörő kezdeményezés mellett állhatnak már 10 éve.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt már 17 órától szűréseken és különböző aktivitásokon vehettek részt az érdeklődők: a Vöröskereszt vérnyomás-, pulzusszám-, illetve testzsírmérést és dietetikus tanácsadást végzett, önvizsgálatot tanítottak, vércukorszintet mértek. Mellrák elleni bélyegeket árultak, volt fotófal és játékokkal, kvízverseny, a helyes melltartó méret megválasztásában is tanácsokat lehetett kapni. Berkes Gabriella musical énekesnő „lelkiző sarkát” idén is nagy érdeklődés kísérte.

A szabadtéri színpadi programok 18 órakor vették kezdetüket: láthattak jeltáncot és mellrák túlélők hastánc előadását. A Dumaszínházat Szente-Veress Adrienn képviselte, majd ezt követően könnyűzenei előadók léptek színpadra: Tandi Flóra, Kovácsovics Fruzsina, Kozma Orsi, Vásáry André és Tóth Vera.

A sétán részt vett Schmittné Makray Katalin, az Egyesület fővédnöke, Dobó Kata, az egyesület korábbi arca, Kozó Liza, mellrák túlélő, a „Nagy mell – kis mell – nincs mell – Neked mi fontos?” plakátkampány arca, Sütő Enikő, modell. Húgával sétált Tóth Vera, illetve Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor is csatlakoztak, csak úgy, mint az idei Miss World Hungary, Szunai Linda.

A Clark Ádám téren rózsaszín ollóval vágtak át a szalagot, a szalag alakú rózsaszín virágágyat erre az estére születésnapi tortaként 10 gyertyával díszítettek fel, amit az egyesület alapítói, arcai és támogatói gyújtottak meg. A tömeg szalagalakzatba összeállva rózsaszín lapokat tartottak a fejük fölé.

Kapcsolódó cikkek:

Emlőrák
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Mellrák: semmit sem szabad halogatni

Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Top