A rák nem egyenlő a halálos betegséggel

Rák = halálos betegség? Így hamis a képlet. A rák nem a halálos betegség szinonimája. A rák az esetek többségében akkor válik halálos betegséggé, ha nem ismerik fel időben. Erre persze sajnos sok esetben nincs lehetőség, sokszor azonban tehetünk azért, hogy ne legyen az elkerülhetetlennél nagyobb a baj. A szűrések a másodlagos megelőzés fegyvertárába tartoznak ” az elsődleges megelőzés az életmódbeli tényezők sora.A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében. Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szűrővizsgálatokról, s a főoldal alján található térképes adatbázisból a legközelebbi szűrőállomás is kikereshető.

A negatív elváltozást nem mutató szűrővizsgálati eredmény minimálisra csökkenti – az álnegativitás előfordulása miatt teljesen meg nem szünteti – a rosszindulatú daganat valószínűségét, a kedvezőtlen eredmény pedig esélyt ad arra, hogy a vizsgált személy még a betegség tünetmentes, korai állapotában kerüljön orvos kezébe. A szűrővizsgálat célja az egyes daganatos betegségből eredő halálozás mérséklése.

Szűréssel nem lehet kiküszöbölni a daganatos megbetegedéseket. A szűrővizsgálatokat ezért is nevezik a másodlagos megelőzés eszközeinek: ám általuk számos daganattípus esetén olyan stádiumban fel lehet fedezni az elváltozásokat vagy a daganatmegelőző állapotokat, amikor azok még nagyobb eséllyel gyógyíthatók, nem képeztek áttéteket, nem igényelnek az életminőségre kihatással járó szervcsonkítást, s lehetőség van a teljes gyógyulásra.

A félelem gátolja a részvételt

A tapasztalatok szerint sok nő és férfi azért nem megy el a szűrővizsgálatokra, mert attól tart, hogy ott „kiderül valami”. Félnek attól, hogy addigi életük megváltozik, kezelésekre kell járniuk, netán műtétet javasolnak számukra, holott ők egészen odáig teljesen egészségesnek gondolták magukat.

Másokat a munkahelyük elvesztésétől való félelem vagy a munkából való kiesés, az anyagi kiszolgáltatottságtól való tartás tart vissza. Bele kell ugyanakkor gondolni: attól, hogy valaki nem vesz tudomást egy esetleges tumorról, az még jelen van a szervezetében, fokozatosan növekszik, s burjánzása során egy idő után átterjed más területekre is, akár hétről-hétre csökkentve a gyógyulás esélyét.

1/10 A szűrővizsgálatok a másodlagos megelőzés eszközei
2/10 Nem minden daganattípus szűrhető ki
3/10 Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
4/10 Méhnyakszűrés
5/10 Tüdőszűrés
6/10 Vastag- és végbélszűrés
7/10 A szájüreg szűrése és önvizsgálata
8/10 A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
9/10 Prosztataszűrés
10/10 A herék önvizsgálata

Top