A rákbetegek halottak napján is az életért küzdenek

Több mint 30 ezer ember tavaly még virágot vihetett halottak napján a temetőbe szerettei sírjához, ma már nekik viszünk virágot – emlékezik meg a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület az elmúlt egy évben Magyarországon rákban elhunyt sorstársakról. A betegszervezet közleményében kitér arra is: mivel újabb modern onkológiai gyógyszereket fogadnak be januártól finanszírozásba, rákbetegek ezreinek javulhatnak az életkilátásai. A betegek azt szorgalmazzák: a hozzáférés a jövőben ne egyedi döntések függvénye legyen, hanem dolgozzanak ki egy automatikus befogadási szisztémát.

– Több mint harmincezer új sír van a temetőkben országszerte: egy év alatt Szekszárd, Gödöllő, Vác, Ózd vagy Mosonmagyaróvár teljes lakosságát eltemettük a rák miatt. Halottak napján néhai sorstársainkra is emlékezünk, akiknek nem sikerült legyőzniük a daganatos betegséget – fogalmaz Kalotay Gábor, a rákbetegekért dolgozó Gyógyulj Velünk Egyesület napokban megválasztott új elnöke. Hangsúlyozza: nincs olyan család, aki már ne gyászolna valakit daganatos betegség áldozataként. Kalotay Gábor édesanyját májrák miatt veszítette el, öccse hasnyálmirigyrákban halt meg, önmaga pedig prosztatarákkal szembesült.

– Sok sorstársunk sajnos már nem érhette meg, viszont sok ezer közöttünk élő rákbetegnek reményt ad, hogy a finanszírozás pozitív változása révén januártól újabb modern onkológiai gyógyszerek válnak könnyebben elérhetővé – reagál Kalotay Gábor arra a napokban megjelent miniszteri rendeletre, amely többek között a prosztatarák, a tüdőrák vagy a melanoma kezelési lehetőségeinek januártól történő szélesítésére ad módot. E gyógyszerekhez eddig csak bonyolult és időveszteséget okozó adminisztrációval, egyedi méltányossági eljárással lehetett hozzájutni.

A Gyógyulj Velünk Egyesület az elmúlt években többször kritizálta az egyedi méltányossági gyógyszer-finanszírozást. Elismerik ugyan, hogy általa az egyébként nem finanszírozott terápiákhoz is hozzájuthat a betegek egy része, viszont az eljárás bonyolultsága, időigényessége és bizonytalansága miatt mégis időhúzásnak és méltánytalannak tartják a szisztémát. Álláspontjuk szerint egy olyan automatizmust kellene bevezetni, amely nyomán az új terápiák a lehető leghamarabb elérhetővé válhatnak mindazon betegeknek, akiknek reálisan és érdemben javíthatnak az életkilátásain.

– Örülünk a mostani előrelépésnek, viszont azt szeretnénk, hogy a jövőben ne alkalmi döntéseken, netán a lobbizás sikerén múljon, mikor juthatnak hozzá a rákbetegek a legkorszerűbb kezelésekhez, hanem ennek egy átlátható, követhető, pénzügyileg is felvállalható rendszere legyen Magyarországon. Egy rákbetegtől nem lehet türelmet kérni. Ha elkésünk, nincs második lehetőség: már csak virágot vihetünk a sírokra – jelenti ki Kalotay Gábor.

A Gyógyulj Velünk Egyesület további hírei: Facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top