A rákkutatás eredményei és a precíziós onkológia

Rákgyógyítás Magazin 2018. nyár

A precíziós onkológiával, a daganatok genetikai mutációk szerinti diagnosztikájával és kezelési lehetőségeivel foglalkozik kiemelt témaként az országos, ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2018. nyári lapszáma.

– Az „emlőrák”, „vastagbélrák”, „tüdőrák” szavak már ma is csak megközelítőleg utalnak a konkrét betegségre, mert sok betegségtípusban már ma is több tucatnyi variációt ismerünk, amelyek mind befolyással lehetnek a kezelésekre. A precíziós onkológia révén egy betegségtípuson belül akár száz alcsoportot is megkülönböztethetünk. Kevésbé lesz meghatározó, hogy a daganat hol alakult ki a szervezetben. A nem túl távoli jövőben azt fogjuk keresni, hogy a ráksejteken ott vannak-e azok a molekuláris célpontok, amelyekre hatni képes például egy immunterápiás gyógyszer – idézi a lap dr. Pajkos Gábort, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnökét.

Az újság összefoglalót ad az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei kongresszusának főbb témáiról, amelyekről az MKOT szakemberei számoltak be egy kétnapos szimpóziumon. Szintén áttekintés olvasható a Magyar Uroonkológiai Társaság (MUOT) éves konferenciájának főbb témáiról is, ahol a veserák, a húgyhólyagrák, a prosztatarák és a hererák legújabb kezelési lehetőségei kerültek fókuszba. A lap részletes cikket közöl a Szegedi Tudományegyetem ismeretterjesztő fórumáról is, ahol a sugárterápiában történt előrelépésekről adtak számot.

Riport olvasható a daganatos betegek számára szervezett országos mozgásprogramról, valamint arról, hogyan várnak több száz sorstársat szeptemberben Tihanyba egy nagyszabású találkozóra. A cikkből kiderül az is: a tihanyi klubvezető már két rosszindulatú betegségből is meggyógyult – megosztja az olvasókkal saját történetét. Napirendre kerülnek a klinikai gyógyszervizsgálatok, valamint a szív- és érrendszert érő mellékhatások csökkentésének lehetőségei.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top