A rákkutatást is segítené a világ leggyorsabb számítógépe

A világ leggyorsabb számítógépének felépítését rendelte el 2025-ig Barack Obama amerikai elnök. Az Egyesült Államok az új szuperszámítógéptől összetett szimulációk végrehajtását és a tudományos kutatás – például a rákkutatás – megkönnyítését várja.

A szerkezetet, amely másodpercenként egytrillió számítást tudna elvégezni, a Nemzeti Stratégiai Számítási Kezdeményezés (NSCI) elnevezésű szervezet építheti fel.

A várakozások szerint a számítógép képes lehet az időjárási adatok elemzésére a mostaninál jóval pontosabb előrejelzések készítése érdekében, emellett segítheti a daganatos megbetegedéssel összefüggő diagnózisok felállítását is röntgenfelvételek analizálásával.

Amint a BBC nyomán az MTI hírül adta, a Fehér Ház internetes oldalán megjelent rendelet szerint az „exascale” szerkezet megkönnyítheti az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósainak munkáját is, például lehetővé tehetné, hogy modellezési kapacitásának kihasználásával kiterjedt szélcsatornatesztek nélkül fejlesszenek a jelenleginél áramvonalasabb légi járműveket.

Richard Kenway, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a célkitűzés stratégiai szempontból tökéletes, mert egyesíti a nagy adatmennyiségek hatékonyabb elemzésére irányuló erőfeszítéseket az új hardware kifejlesztésére vonatkozó törekvésekkel. A tudós úgy véli, a szuperszámítógép egyebek mellett segítheti a személyre szabott gyógyszerek fejlesztését, amelyeket az egyének genomja és életmódja ismeretében lehetne kialakítani. „A jelenlegi gyógyszereket az átlagembernek tervezik, így néhányak esetében működnek, másoknál viszont nem” – fogalmazott.

A legfőbb kihívásnak Mark Parsons az energiahatékonyság növelését nevezte, azonban véleménye szerint még a legjobb esetben is 60 megawatt fogyasztással lehet számolni egy ilyen teljesítményű számítógép működtetésekor, ez éves szinten 60 millió fontos (mintegy 26,4 milliárd forint) áramszámlát jelent. A világ leggyorsabb számítógépe jelenleg a kínai Kantonban található, a Nemzeti Számítógép Központban. A Tianhe-2 (Tejút-2) elnevezésű szerkezet 33,85 „petaflop” teljesítményre alkalmas, ezzel majdnem kétszer gyorsabb, mint a második helyezett amerikai számítógép, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

Top