A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot

Első alkalommal sikerült egy friss vizsgálatnak kimutatnia, hogy a vastagbéltükrözés/kolonoszkópia során a polipok eltávolítása nemcsak megelőzi a kolorektális rák kialakulását, de a rákos halálozások számát is csökkenti.

A kutatás során a kolonoszkópia után akár 23 évig is követték a személyeket – eddig ez a leghosszabb ismert követési idő. A kollaborációban végzett vizsgálatot az USA Memorial Sloan-Kettering Rákközpontjának kutatói vezették és az eredmények a New England Journal of Medicine február 23-i számában jelentek meg.

– Az adatok megerősítik, hogy a polipok eltávolításának hosszú távú előnye van és alátámasztják azokat az ajánlásokat, melyek szerint az 50 év feletti személyeket kolonoszkópiával kell szűrni – idézi Ann G. Zauber PhD biostatisztikust, a vizsgálat vezetőjét a kutatásról beszámoló Medical Online cikke.

A kolonoszkópia során talált leggyakoribb rendellenes képződmények az adenomatózus polipok, amelyekből rák alakulhat ki. A mostani kutatást végzők korábban már igazolták, hogy e polipok eltávolítása megelőzi a kolorektális rákot, azt azonban nem lehetett tudni, hogy e megelőzött rákok potenciálisan halálosak lettek volna-e. A jelenlegi vizsgálatban az volt a kérdés, hogy a polipok eltávolítása csökkenti-e a kolorektális rákokból eredő halálozást – ha igen, ez azt jelenti, hogy az eltávolított polipok végül halálhoz vezethettek volna.

A kutatás során 2602 olyan személy adatait dolgozták fel, akik részt vettek az Országos Polip Vizsgálatban (amely a maga nemében a legnagyobb volt), és akiknek prekancerózus polipjait kolonoszkópia során eltávolították. Eme elváltozások kimutatása és eltávolítása következtében 53 százalékkal kevesebb lett a kolorektális rákból származó halálozás, mint az általános népesség hasonló korú és nemű csoportjában. Mi több, azoknak a betegeknek a halálozása, akiknek adenomatózus polipjait eltávolították, még 10 év elteltével sem különbözött azokétól, akikben nem találtak polipot a kolonoszkópiával.

– Ez a nagy mértékű mortalitáscsökkenés valószínűleg annak köszönhető, hogy jól képzett, tapasztalt gasztroenterológusok igen jó minőségű eszközökkel végezték a kolonoszkópiát – mondta dr. Sidney J. Winawer, a kutatás senior szerzője.

Az amerikai Országos Rák Intézet becslése szerint 2011-ben több mint 100.000 új vastagbélrákot és majdnem 40.000 végbélrákot mutattak ki az USA-ban és e rákok következtében mintegy 49.000 ember halt meg.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
A sebészek a béltükrözést pártolják
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
A férfiakat korábban veszélyezteti a vastagbélrák
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
8 pont a vastagbéldaganatok ellen
Vastagbélrák és végbélrák: a tumort veszik célba

Top