A védőnők is győzködnek: tessék szűrésre menni!

2009 márciusában indul a védőnői mintaprogram: a védőnők országszerte több mint nyolcvan kis településen indulnak útnak, hogy személyesen győzzék meg a nőket: szánják rá magukat a méhnyakszűrésre.

2009 márciusától 84 kistelepülésen 111 védőnő önkéntes jelentkezése és elméleti-gyakorlati kiképzése után megkezdődik a hazánkban még szokatlan, ám nyugaton jól bevált méhnyakszűrési mintaprogram. Az elméleti képzés már január végén lezárult, a gyakorlati pedig hamarosan véget ér a szintén önként jelentkezett nőgyógyászok vezérlete alatt – tudta meg a Weborvos dr. Péterfia Évától, a szaktárca főosztályvezető-helyettesétől.

A mintaprogram célja az, hogy az eddig az ÁNTSZ behívója ellenére a szűrővizsgálatot elodázó vagy kerülő hölgyek – alternatívaként – helyben kapjanak lehetőséget a néhány perces fájdalommentes mintavételre, azaz az elmulasztott komplex szűrővizsgálat helyett legalább annak egy – igen fontos, mondhatni döntő – mozzanatát vállalják legalább. Ettől, észak- és nyugat-európai országok tapasztalata alapján – a jelentkezők számának ugrásszerű emelkedését várják a program kidolgozói.

Nem minden alap nélkül – mondta el Péterfia Éva, hiszen a néhány éve lezajlott Liliom Programhoz kapcsolódóan kipróbálták már a kommunikációs részt: a személyesen kivitt behívók és a találkozáshoz kapcsolódó tanácsadás nyomán az addig 1,2 százalékos szűrési részvételi arány 31,5 százalékosra nőtt. A jelentkezések és a képzés adataiból kiderül: minden megyéből akadt a feladatra vállalkozó szakember, a legtöbben Szabolcsban vannak, Hajdú-Biharból egy, Hevesből három védőnő vállalta, hogy a néhány száz vagy néhány ezer fős településen megkezdi a munkát.

A módszer lényege, hogy a védőnők személyesen viszik ki az ÁNTSZ által amúgy postán küldött invitáló levelet, s egyúttal megbeszélik a lehetőséget az asszonyokkal, akik elmehetnek a lapon szereplő nőgyógyász szakorvoshoz is, de a helybeli szakember segítségével is letudhatják a szűrést.
Elkészült a védőnői méhnyakszűrés szakmai protokollja, ennek alapján az elméleti és a gyakorlati képzési tematika. Természetesen csak ott indulhat a program, ahol annak a feltételei is adottak, tehát van nőgyógyászati vizsgálóágy.

A június 30-ig tartó program során az erre kiképzettek hetente legalább öt mintát vesznek le, s az ország minden pontjából ugyanabba a laboratóriumba küldik értékelésre, hogy azonos metodika szerint történjen a feldolgozás. Ezzel az esetleges típushibák is kiszűrhetőek lesznek, bár a megelőző, 2006-ban 20 védőnő képzésével és munkájával zajló „előtanulmány” programban ilyen egy sem akadt. Júliusban tehát látszik majd, fokozta-e a szűrési kedvet a kezdeményezés, illetve a személyes találkozás nyomán emelkedett-e a nőgyógyásznál jelentkezők száma. Ha a program sikeres lesz, újabb jelentkezőkkel folytatódhat a képzés.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele

Top