A végstádiumú betegeknek gyűjtenek perceket

Perceket gyűjtenek a gyógyíthatatlan daganatos betegek ápolásához. Több ismert ember – köztük Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor – fogott össze, hogy olyan perceket gyűjtsenek, amit a gyógyíthatatlan betegek ápolására lehet fordítani.

A KSH adatai szerint 2009 óta minden évben meghaladta a 33 ezret azoknak az embereknek a száma, akik daganatos betegség következtében hunytak el Magyarországon. Ez naponta 90 embert jelent, vagyis minden negyedórában meghal valaki a rák miatt. Ráadásul a KSH összesítése alapján 2000 óta határozottan növekedett a daganatos megbetegedések aránya a főbb halálozási okok között.

„A daganatos betegségeknél különösen az megterhelő, hogy a gyógyíthatatlannak ítélt esetekben hónapok telhetnek el, mialatt az orvosok aktív terápiát már nem alkalmaznak, csak tüneti kezelést végeznek, elsősorban a fájdalmat csillapítják. Ebben az időszakban a betegnek és családjának is különleges segítségre van szüksége” – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

Nem akarunk kórházban meghalni

A Magyar Hospice Alapítvány és a Tárki még 2011-ben készített egy reprezentatív kutatást, amelynek eredményei szerint a megkérdezettek közül csak 14 százalék maradna szívesen kórházban, ha kiderülne: gyógyíthatatlan betegsége van. A válaszadók 66 százaléka inkább otthon, szerettei körében töltené élete utolsó szakaszát. „Bár hozzátartozóinak otthoni ápolását a többség szívesen vállalja, szakszerű segítség híján ez nehéz feladat: sokan nem tudják például, hogyan lehet egy ágyhoz kötött embert megfürdetni” – tette hozzá Dr. Muszbek Katalin.

A Magyar Hospice Alapítvány ezért olyan perceket gyűjt, amelyekben a gyógyíthatatlan daganatos betegek otthoni ápolásához nyújthatnak segítséget. Az alapítvány 1991-es megalakulása óta közel 10 ezer ember számára tette lehetővé, hogy szeretteik körében, méltósággal élhessenek az utolsó pillanatig. „A 2014-es évben a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából 2125 órányi segítséget tudtunk nyújtani a gyógyíthatatlan betegeknek. A fekvőbeteg-részlegünk működtetése naponta 200 ezer forintba kerül, ennek felét fizeti a társadalombiztosítás, de ha az otthoni ápolás keretében száll ki az orvos és az ápolónő a beteghez, annak is csak közel 45%-át fedezi a tb” – mondta Dr. Muszbek Katalin.

Hírességek gyűjtik az ápolási perceket

15 híres személyiség – köztük Dobó Kata, Bródy János és Csányi Sándor – csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az otthoni ápolás és a hospice szolgáltatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Legtöbbjük személyes érintettség révén került kapcsolatba a Magyar Hospice Alapítvánnyal – Dobó Kata például a nagymamáját veszítette el daganatos betegségben. „Szerencse a szerencsétlenségben, hogy megtapasztalhattuk, mi is az a hospice ápolás, milyen, amikor méltósággal tudja valaki elhagyni az életet. Azzal a méltósággal, amit mindenki megérdemel” – mondta egy korábbi vallomásában a színésznő.

A videóban szerepelt vállalt többek között Szellő István, Várkonyi Andrea, Farkas Róbert, Barabás Éva, Tatár Csilla, Monspart Sarolta is.

 

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top