Alternatív módszerekkel meggyógyítható a vastagbélrák?

Alternatív módszerekkel nem gyógyítható meg a vastagbélrák. Nincs olyan orvosi bizonyítékokon nyugvó, a hivatalos kórházi/gyógyszertári forgalmon kívül beszerezhető készítmény (gyógyfű, vitamin, ásványi anyag, nyomelem, tea, gomba) vagy termék (mágneses eszközök, ezoterikus tárgyak), amelyről tudományos hitelességgel bizonyították volna, hogy képes gyógyítani a vastagbélrák vagy végbélrák bármely stádiumát, illetve érdemben, pozitív irányba befolyásolni lenne képes a daganatos folyamatot.

A súlyos betegeknek – különösen a daganatos betegeknek – és családtagjaiknak előszeretettel kínálnak különféle étrend-kiegészítőket, gyógyhatásúnak hirdetett termékeket, vitaminokat. A gyógyszerként nem törzskönyvezett étrend-kiegészítők esetén törvény tiltja, hogy azoknak hirdetésekben gyógyhatást tulajdonítsanak. A termékforgalmazók jártasak a jogban, ezért általában nem közvetlen kijelentésekkel dolgoznak, hanem úgy fogalmaznak, hogy abba büntetőjogilag ne lehessen kivetnivalót találni, ám a célközönség tagjai mégis azt hallják ki az üzenetekből, hogy megéri számukra megvásárolni az adott terméket.

Bevált módszer például, hogy hirdetésekben, termékbemutatókon olyan embereket szólaltatnak meg, akik elmondják, hogy az adott készítmény szedése mellett milyen kedvező tapasztalatot szereztek. Az egyéni tapasztalat ugyanakkor – ha feltételezzük, hogy igaz egyáltalán a beépített ember története – sosem orvosi bizonyíték: nem ismertek a leletek, a körülmények, a reklámozott szer melletti egyéb gyógyszeres kezelések. Egy daganatos betegség terápiás javaslatát több szakorvosból álló onkológiai munkabizottság (onkoteam) állítja fel valamennyi képalkotó, patológiai és laboratóriumi lelet, valamint a beteg személyes jellemzőinek ismeretében. Ez nem helyettesíthető azzal, hogy egy vásárlásra ösztönző rendezvényen valaki ismeretlenül meggyőzi a beteget vagy a hozzátartozóját arról, hogy érdemes számára egy készítményt beszedni vagy egy eszközt használni.

Más termékeket azzal reklámoznak, hogy általuk könnyebbé válhat az onkológiai terápiák átvészelése. Ugyanakkor tudni kell: az általunk is részletesen tárgyalt szupportív kezelések körébe tartozó orvosi terápiák hivatottak arra, hogy segítsenek a daganatos betegség tüneteinek csökkentésében és a mellékhatások kivédésében. Amint azt önálló fejezetekben bemutatjuk, hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a hányinger csökkentésére, a fáradékonyságot is okozó vérszegénység orvoslására, az immunrendszer részeként funkcionáló fehérvérsejtek számának célzott növelésére, ezzel a fertőzések kockázatának csökkentésére. A daganatos betegséggel összefüggő fogyást ellensúlyozni képes különféle gyógytápszerek szintén felírhatók orvosi vényre.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top