Áprilisban a nyelőcsőrák kerül világszerte fókuszba

Több mint nyolcszázan szembesülnek minden évben idehaza nyelőcsőrákkal, a betegek háromnegyede férfi. Áprilisban szeretnék minél többeknek a figyelmét felhívni többek között azokra a figyelmeztető tünetekre, amelyek kivizsgálást indokolnak.

Áprilisban az emésztőszervi daganatos betegségekkel foglalkozó Digestive Cancers Europe nemzetközi szervezet a nyelőcsőrákról való figyelemfelhívást helyezi a fókuszba, ehhez a Gyógyulj Velünk Egyesület is csatlakozott.

A nyelőcső krónikus irritációja olyan elváltozásokat okozhat, ezek növelik a nyelőcsőrák kockázatát. A nyelőcsövet bélelő sejtek irritációját okozó kockázati tényezők a következők:

 • Dohányzás
 • Alkoholfogyasztás
 • Sózott, füstölt, pácolt ételekben gazdag étrend
 • Barrett nyelőcső
 • Reflux (GERD)
 • A testmozgás hiánya
 • Elhízás

A kockázatot növeli még az életkor, a nem, illetve a munkakörülmények (az iparban dolgozók nagyobb mértékben veszélyeztetettek), viszont ezek nem vagy kevésbé megváltoztatható tényezők.

A reflux (GERD) betegség a gyakori gyomorégés vagy savas reflux következménye lehet. Ez Barrett-nyelőcsővé fejlődhet, amely egy rákmegelőző állapot. Ez is növelheti a nyelőcsőrák kockázatát.

A nyelőcsőrák 4 főtünete:

 1. Savas reflux, emésztésizavar vagy gyomorégés (gastrooesophagealis reflux betegség – GERD)
 2. Fájdalom vagy nyelési nehézség (dysphagia)
 3. Hányás, illetve az étel gyakran megakad a beteg torkán
 4. Megmagyarázhatatlan fogyás

A 2023. áprilisi figyelemfelhíváshoz egy lépésszámláló – lépésgyűjtő akció is társul. A Digestive Cancers Europe azt kéri, töltsék le minél többen a DiCeStep App ingyenes lépésszámláló alkalmazást, amivel a figyelemfelhívás jegyében megtett lépéseket nemzetközi szinten összesítik.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top