Áttétes prosztatarák is kezelhető sugárterápiával?

A prosztatában kialakult elsődleges (primer) daganatból kialakuló áttétek kisebb-nagyobb valószínűséggel gyakorlatilag bárhol megjelenhetnek a szervezetben. Kezdeti stádiumban felfedezett és műtéttel, sugárkezeléssel meggyógyított betegség esetén ennek kisebb, előrehaladottabb esetekben nagyobb a kockázata. A prosztatarák leggyakrabban a nyirokcsomókban és a csontokban ad áttétet, de metasztázis megjelenhet a tüdőben, a májban vagy az agyban is.

Mivel a sugárkezelés egy helyi kezelés, ha sok nyirokcsomó érintett, nem lehetséges azokat besugarazni. Májáttét esetén sem használnak sugárterápiát, kevés góc esetén műtét, hő- vagy vegyhatással történő roncsolás (abláció) jöhet szóba, gyakrabban a daganatellenes gyógyszeres kezelés hozhat eredményt. A tüdőáttétek kezelésében is elsődleges a kemoterápia és a célzott terápiás gyógyszeres kombináció, hormonérzékeny prosztatarák tüdőáttéte esetén a hormonterápia. A sugárkezelésnek alárendelt szerep jut, leginkább akkor használhatják, ha kevés góc van, s nem adható kemoterápia. Esetleg tüneti kezelésként alkalmazzák, ha általa az előrehaladott betegségben fájdalom- vagy vérzéscsillapítás, a hörgők összenyomódásából adódó panaszok enyhítése várható. A csontáttétek ellátásában a célzott besugárzás előnyös lehet úgy a tumorpusztításban, mint a fájdalomcsillapításban. De ez sem gyógyító beavatkozás, hanem a csontáttéttel összefüggő panaszok és szövődmények megelőzését, késleltetését szolgálja.

Agyi áttéteknél gyakran igyekeznek sugárkezeléssel javítani az állapoton. Az áttétek, mint osztódó szövetek érzékenyebbek a sugárdózisra, ezt használják ki az agy esetében, az agynak ugyanis nincsenek osztódó szövetei, így ellenállóbb a sugárterheléssel szemben. Mellékhatások azonban így is jelentkezhetnek, mert a sugárkezelés pozitív hatása nem azonnali, sőt a besugárzást követően – a daganatos góc körüli ödéma miatt – átmenetileg még romolhat is az állapot, mielőtt javulna. Ha legfeljebb 3-5 jól körülhatárolható gócról van szó, nagy dózisú, sugársebészetnek is nevezett, célzott – szakszóval sztereotaxiás – sugárkezelést is alkalmazhatnak. Ha erre nincs mód, teljes koponyabesugárzással (WBRT) lassíthatják a betegség előrehaladását.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top