Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?

Mellékhatások: elkerülni vagy átvészelni a tüneteket. Ez a címe a Gyógyulj Velünk Egyesület által kiadott legújabb ingyenes betegtájékoztatónak, amely betegségtípustól függetlenül veszi górcső alá azokat a mellékhatásokat, amelyekkel a leggyakrabban szembesülnek a daganatos betegek. A kiadványt több ezer példányban megküldték országszerte az onkológiai centrumokba. Felbélyegzett válaszborítékkal az egyesülettől bárki díjmentesen kérheti a kiadvány egyéni postázását is, betegkluboknak, közösségeknek, onkológiai gondozóknak több példányt is biztosítanak.

gyve_mellekhatasok_cimoldal_kA hányinger és a hányás, a fájdalmas nyálkahártya, a kóros fogyás, a székrekedés, a hasmenés, a hajhullás, a bőr- és körömproblémák, a láz és a fertőzések, a vérszegénység, a trombózisveszély és a pszichológiai mellékhatások is terítékre kerülnek a Gyógyulj Velünk Egyesület legújabb kiadványában. A B. Papp László és Deli Mónika által szerkesztett füzet egyes fejezetei egységesen épülnek fel: tömör áttekintést adnak az adott mellékhatás kialakulásának okairól, hátteréről, ismertetik az orvosi teendőket, majd pontokba szedve azt is, hogy mit tehet maga a beteg, illetve a családtagok a panaszok elkerüléséért, csökkentéséért.

– A kiadvány betegtájékoztató sorozatunk negyedik füzete, amellyel a célunk, hogy a betegtársainkban csökkentsük a kiszolgáltatottság érzését, s olyan tudással vértezzük fel az olvasókat, amelynek a mindennapokban hasznát vehetik. Hiszünk abban, hogy ha betegként megértjük a mellékhatások mögött húzódó tényezőket, ha átlátjuk, mit tehet értünk az orvos és mit tehetünk önmagunk a javulásért, ez az első lépés ahhoz, hogy a várt javulás be is következzen – fogalmaz Lakos István, a betegszervezet elnöke.

A támogató, a panaszokat, mellékhatásokat csökkenteni hivatott úgynevezett szupportív terápiák önmagukban ugyan nem daganatellenes kezelések, ám nélkülük sok esetben nem lennének kivitelezhetők az onkológiai terápiák, mert azok aránytalanul – vagy egyenesen vállalhatatlanul – nagy megterhelést és szenvedést okoznának a betegeknek, esetenként életveszély kialakulásához is vezethetnének. Az életkilátások javítása mellett egyre hangsúlyosabb az életminőség megőrzése is a kezelések során, aminek pedig fő pillére a mellékhatások mérséklése.

A Gyógyulj Velünk Egyesületnek betegek és hozzátartozók is tagjai lehetnek, a tagság bővítése azért fontos, hogy minél hatékonyabban képviselhesse a betegszervezet a betegek és családok érdekeit. Ugyanakkor a civil szervezet tagságtól függetlenül is nyitottan vár mindenkit rendezvényein. Közepes méretű, felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a megjelent betegtájékoztató kiadványokat (emésztőszervi daganatok, prosztatarák, molekuláris diagnosztika, mellékhatások) is bárki díjmentesen megrendelheti.

Cím:
Gyógyulj Velünk Egyesület – Tűzmadár Ház
1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.
Telefon: (0630) 922-7797
gyvegyesulet@gmail.com
www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top