Az alternatív készítményekhez miért nincs orvosi ajánlás, ami segítene eligazodni?

Alternatív készítményeken leggyakrabban olyan termékeket értenek, amelyeket nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként hoztak forgalomba: a vitaminok, immunerősítőnek nevezett termékek, teák, gombák is jellemzően ebbe a kategóriába tartoznak. Ezekről tudni kell: semmilyen orvosi kutatás, laboratóriumi ellenőrzés, hatósági gyártási kontroll nem szükséges ahhoz, hogy ezeket a termékeket a gyártók forgalomba hozzák. Ezek ugyanis szimpla élelmiszernek számítanak, amelyeknek nem lehet gyógyhatást tulajdonítani.

Több ezer olyan termék van forgalomban, amelyekről semmilyen megbízható tudományos publikáció, orvosi szakcikk nem áll rendelkezésre, ami alapján egy szakorvos állást foglalhatna. Az étrend-kiegészítőként forgalmazott termékekről az orvosok gyakran éppen ezért nem is szívesen nyilatkoznak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) a honlapján folyamatosan közzéteszi a regisztrált étrend-kiegészítő termékek listáját: a lajstrom sok ezer tételt tartalmaz. Fontos azonban hangsúlyozni: ezek nem OÉTI „engedéllyel” forgalmazott termékek (ez azt feltételezné, hogy valamifajta engedélyezési eljáráson átmentek), hanem olyan termékek, amelyeket a gyártó/forgalmazó regisztrált, s a leadott dokumentáció alapján nem merült fel gyanúja annak, hogy egészséges emberek számára az adott készítmény fogyasztása ártalmas lenne. De a valódi összetételt, hatóanyag-tartalmat, tisztaságot az esetek többségében nem vizsgálta senki! Ahogyan – a ritka kivételektől eltekintve – azt sem, hogy betegek számára vagy gyógyszerekkel együtt alkalmazva az adott készítmény milyen hatást vált ki.

Fontos: ne támasszon irreális elvárásokat egy szabadpiacon bárki által megvásárolható vagy interneten megrendelhető étrend-kiegészítővel szemben, legyen tisztában a kockázatokkal, s mivel egyes készítmények kereszthatásba léphetnek az onkológiai gyógyszerekkel, kezelőorvosa mindig tudjon arról, ha szed valamit a gyógyszereken kívül is! Erről a biztonsága érdekében akkor is tájékoztassa orvosát, ha esetleg nem értenek egyet az adott kérdésben.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top