Az elhízás szerepe a rák kialakulásában

Egy nemzetközi tudományos vizsgálat ismét megerősítette, hogy a túlsúly mind a férfiak, mind a nők daganatos megbetegedésének kockázatát növelheti.

A túlsúly káros hatása régóta ismert, a fölösleges kilók a szívet, az érrendszert, az ízületeket egyaránt megterhelik. Amint a Webbeteg beszámolójából kiderül, brit kutatók most a túlsúly és a leggyakoribb rákos megbetegedések közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolatot keresték. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a túlsúly megléte jelentősen növelheti a férfiak és nők daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

Több fajta rosszindulatú daganat esetében feltételezték az elhízás kóroki szerepét. A pontosabb összefüggések megismerése érdekében a kutatók 141 tanulmány 280 ezer betegének adatai nézték át, keresték a túlsúly és a leggyakoribb daganatok közötti, statisztikailag is kimutatható kapcsolatot.

Eredményeik ismertetése előtt le kell szögezni, hogy az ok-okozati kapcsolat háttere egyelőre nem ismert, a molekuláris történések egy részét jelenleg még homály fedi. Azonban a vizsgálat eredményeit komolyan kell venni, hiszen elég sok beteg bevonásával és 15 éves utánkövetéssel készült, tehát az adatok jelzésértékűnek, megbízhatónak tekinthetők.

A normál súlyú és a túlsúlyos betegeket a BMI (testtömeg/testsúly index) alapján osztották meg. Legtisztább összefüggést a nyelőcső, a pajzsmirigy, a vese, a méh és az epehólyag rosszindulatú daganatainál figyeltek meg. Férfiak esetén átlagosan 15 kg túlsúly 52 százalékkal növelte a nyelőcsőrák, 33 százalékkal a pajzsmirigyrák, 24-24 százalékkal a vastagbélrák és a veserák kialakulásának kockázatát.

Nők esetén átlagosan 13 kg-os túlsúly 60 százalékkal a méh- és az epehólyagrák, 51 százalékkal a nyelőcsőrák és 34 százalékkal a vesetumor kockázatát növelte meg. Hiányolhatjuk az emlőrákot, azonban európai nők esetén nem volt különbség a mellrák előfordulásában a normál súlyúak és az elhízottak között, legalábbis a különbség nem volt statisztikailag igazolható.

Az adathalmaz elgondolkoztató, a korábban is meglévő információk mellett újabb hathatós érv, hogy odafigyeljünk a testsúlyunkra, életmódunkra. Egyre több információ és adat lát napvilágot a fogyasztói társadalomra jellemző túlsúly káros hatásairól, holott miközben számos környezeti hatás ellen védtelenek vagyunk, ez ellen tudatosabb életvitellel tudunk tenni.

Kapcsolódó cikkek:
Mozgással a mellrák ellen
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Legsúlyosabb járványnak az elhízást tartják

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top