Az emberek fele rákbeteg lesz?

A statisztikák szerint ma Svédországban minden harmadik ember megbetegszik rákban, a most megszülető csecsemők közül viszont erre már minden másodiknak megvan az esélye az élete folyamán. Ugyanakkor nemcsak a betegek száma növekszik, a korszerűbb diagnosztika és terápiák révén a rákból meggyógyultak tábora is bővül.

Az Európai Unióban nő a daganatos megbetegedések száma, s a népességszámokhoz viszonyítva egyre nagyobb arányban vannak olyanok, akiknek szembe kell nézniük a rákbetegséggel. Ezt Ulrik Ringborg stockholmi professzor, az európai rákintézetek szervezetének elnöke mondta a Magyar Onkológusok Társaságának budapesti kongresszusán.

A professzor magyarázatként hozzátette: a jelenségnek Nyugat-Európában a legfőbb oka, hogy az emberek tovább élnek, ezért olyanokban is „van ideje” kifejlődni a ráknak, akik korábban más betegségük miatt ezt az időpontot nem élhették meg.

Ulrik Ringborg hangsúlyozta: nemcsak a tumorok előfordulása, hanem – az időbeli diagnózisok és korszerű kezelések révén – a gyógyítási arány is növekszik. Sok tumorfajta ma már egyáltalán nem számít halálos kórnak, ami azt jelenti, hogy egyre több ember van, aki hosszú időn keresztül élhet együtt a betegséggel. Ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a kutatásokban a kezelések esetleges hosszú távú szövődményeinek feltérképezése – mondta a professzor.

Kapcsolódó cikkek:
Megkétszereződhet a rákos betegek száma!
Örökölhető a rák? Örökségből ritkán lesz daganat
Genetikai kristálygömb: akarjuk tudni meddig élhetünk?
A rák nem egyenlő a halálos betegséggel
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Top