Az Ön orvosa jó ember?

Gyógyulások, gyógyítások hiteles történeteit gyűjtik a betegektől, hogy kiválasszák azokat az orvosokat, akik szakértelmükkel és emberségükkel a legtöbbet tették betegeikért. Az Astellas Díjat azért hívták életre, hogy elismerjék a lelkiismeretes orvosok munkáját és a jó példák közzétételével javítsanak az orvos-beteg kapcsolatokon. Az egész országból várják a betegek és családtagok leveleit.

Az orvosok munkáját egyaránt bírálják, illetve dicsérik pácienseik és azok hozzátartozói: a jó orvos-beteg kapcsolat csökkenti a beteg bizonytalanságát, segíti a páciens és a család tájékozottságát. A partneri viszony alapja a bizalom, az elfogadás, s akkor várhatóan a beteg is megfogadja és követi orvosa tanácsát. Fordítva is igaz: az orvos csak akkor lehet sikeres, ha jó viszonyt ápol a pácienssel, s hozzátartozóival.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány az orvosi hivatás elismerésére hagyományteremtő szándékkal 2007-ben hirdette meg első alkalommal az Astellas Díjat, amit három orvos nyerhet el, mégpedig a páciensek javaslata alapján. A betegeknek annyit kell tenniük, hogy gyógyulásuk, kezelésük történetét megírják, így maguk az érintettek ítélik oda a szakértelmük és emberségük nyomán a legérdemesebbnek tartott orvosoknak az elismerést.
Amit az a Weborvos tudósításából kiderül, a beérkezett javaslatok alapján civilekből és orvosokból álló zsűri dönt a díjazottakról. 

A zsűri tagjai Nagy Bandó András, aki idén is elvállalta a kampány arca szerepét, Kolláth György alkotmányjogász, Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, Krasznai Éva és Schaffer Erzsébet újságírók, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Bittner Nóra, Astellas Díjas onkológus, a Tatabányai Szent Borbála Kórház főorvosa. Ugyan nem elhanyagolható szempont, ám a döntőbizottság tagjai számára nem az az elsődleges, hogy a jelölt jó szakember legyen, hanem az, hogy jó ember legyen.

Nagy Bandó András azt mondta: már tavaly is megnehezítették a zsűri dolgát, hiszen mind mennyiségben, mind minőségben jelentős pályaműveket kellett értékelniük. Bittner Nóra szerint nagy szükség van a díjra, miután az orvosoknak is meg kell mutatni, hogy az egészségügyről a híradásokban tükrözött negatív kép nem teljesen fedi a valóságot.

– Minden küzdeni tudó és akaró ember mellett kell egy szakember, aki hasznos tanácsaival, emberségével segít átjutni a nehéz szakaszokon – fogalmazott Nagy Tímea. Hozzátette: az ő életében az edzői voltak ezek az emberek, a betegeknél az orvos tölti be ezt a szerepet.

Az Astellas Díjra a jelöléseket, a gyógyulások, gyógyítások nyilvánosságnak szánt történetét levélben a 1507 Budapest, Pf. 43., e-mailben pedig a palyazat@dijazorvosokert.hu címre küldhetik be 2009. január 11-ig. A korábban beérkezett írásokat a www.dijazorvosokert.hu honlapon tették közzé.

Kapcsolódó cikkek:
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Top