Biztos kell Önnek étrend-kiegészítőt fogyasztania?

A táplálkozási szakemberek figyelmeztetnek: az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz. Kiemelik: tudományos eredmények például nem támasztották alá azt sem, hogy a mindennapi ételeink ásványi anyag és vitamintartalma olyan mértékben csökkent volna, ami mindenki számára indokolttá tenné étrend-kiegészítők fogyasztását – ugyan a reklámokban ezt előszeretettel sulykolják, de ettől még nem igaz.

„Sok kereskedő és gyártó állítja: étrendünk nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb, a szervezetünk működéséhez szükséges anyagokat, s kizárólag az ő termékeikkel tudjuk pótolni ezt a hiányt. Ne dőljünk be ezeknek!” – figyelmeztet állásfoglalásában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ).

A daganatos betegségekre kitérve leszögezik: mivel gyakran későn ismerik fel a megbetegedést, vagy olyan formája jelentkezik a betegségnek, amelynek kezelése kevés sikerrel kecsegtet, ezért természetes, hogy a gyógyulás reményében az érintettek és családtagjaik szinte minden lehetséges alternatív kezelési módot kipróbálnak. Kétségtelen: az étkezés, az étrend, egyes készítmények vagy tápszerek hozzájárulhatnak az állapotjavuláshoz, a mellékhatások csökkentéséhez, viszont ezekről minden esetben személyre szabottan, a leletek és az alkalmazott onkológiai gyógyszerek ismeretében, szakember bevonásával kell dönteni.

A legnagyobb veszélyt a tudományosan nem igazolt módszerek jelentik. A kisebbik rossz, ha a termékek nem használnak, de nem is ártanak, „csak” a pénztárcájukat ürítik ki a kétségbeesett családtagoknak. Legrosszabb esetben a termékek még ártalmasak is lehetnek, akár meg is rövidíthetik a gyógyulni vágyó életét. A kifejezetten rákbetegeknek hirdetett készítmények is okozhatnak mellékhatásokat, esetenként akár súlyosakat is. Bármilyen kiegészítő módszert is alkalmazunk, tudnunk kell, hogy a kezelések hatását az étrend-kiegészítők kedvezőtlenül is befolyásolhatják. Sohasem szabad hirdetésekre, internetes fórumokra, honlapokra, különösen nem egészségfelmérésnek álcázott termékbemutatókon elhangzó információkra, „segíteni akaró” termékügynökökre alapozva dönteni.

Megfontolandó Erdei Anna immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának egy közelmúltban megjelent interjúban elhangzott intelme is: „Elképesztő, hogy milyen mértékű az emberek tudatlansága bizonyos területeken, és mit képesek elhinni – mondjuk az immunrendszert erősítő szerekkel kapcsolatban. Ilyen például az, amit a különböző reklámokból az ember nap mint nap hall a rádióban vagy a tv-ben, miszerint egyes szereket, táplálék-kiegészítőket úgy hirdetnek, hogy azok erősítik az immunrendszert. Ezek a szerek – mint ahogyan az egészséges táplálkozás és életmód is – a szervezet egészére lehetnek jó hatással, de olyan termék, amely bizonyíthatóan az immunrendszert erősíti, még nem született. De ha lesz is ilyen szer egyszer, nem valószínű, hogy azt bárhol meg lehet majd vásárolni, ugyanis ezek az autoimmun folyamatokat (a szervezetet saját maga ellen fordító immunbetegségeket) is erősítenék, ami nyilván nem kívánatos hatás.”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top