Bodrogi Gyula és Fábry Sándor a prosztatáról

A prosztata az idősödéssel csaknem minden férfinál növekszik. A felnőtt férfiak közel fele élete során legalább egyszer átesik prosztatagyulladáson, a prosztatarák pedig dobogós helyen áll a férfiak halálát okozó rosszindulatú daganatos betegségek sorában: minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van. Bajra nemcsak panaszok esetén kell gyanakodni, ötven év felett a néhány perces szűrővizsgálat életet menthet akkor is, ha egyébként semmilyen tünet nem utal betegségre. A szeptemberi prosztata szűrő napon neves személyiségek, például Bodrogi Gyula és Fábry Sándor is kiáll a férfi egészségtudatosság propagálása mellett.

Amint arra a 2008-as országos Prosztata Szűrő Nap szervezői rámutatnak, a prosztata-tudatos életmód új kifejezés a nyelvben, de régi cél az urológusok körében. Harminc év felett ugyanis növekedni kezd a dülmirigy kötőszöveti része, majd később a mirigyes állomány is. Ennek a folyamatnak a következtében a férfiak többsége nem kerülheti el a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, ami az életminőség romlásán túl szövődményeket is okozhat. A felnőtt férfiak közel fele élete során egyszer átesik prosztatagyulladáson, akár tudatosulnak a tünetek, akár nem. A prosztata rákos daganata pedig dobogós helyen áll a férfiak halálát okozó rosszindulatú betegségek sorában: minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van.

A Magyar Urológusok Társasága (MUT) 2007-hez hasonlóan ebben az évben is országos prosztata napot hirdet. A cél az ismeretterjesztés, a betegséggyanút felvető tünetek tudatosítása, valamint a panaszmentes állapotban lévő férfiak ösztönzése a szűrővizsgálaton való részvételre. A szeptember 13-i városligeti prosztatanap 9 órakor kezdődik, majd dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos és prof. dr. Farkas László, a MUT elnöke a rendezvény megnyitásaként személyesen kíséri a szűrősátorba az első szűrésre jelentkező urat.

Farkas László a prosztatabetegségek hazai előfordulásáról tart előadást, majd prof. dr. Romics Imre, a SOTE Urológiai Klinikájának igazgatója a prosztata leggyakoribb betegségeinek gyógymódjairól és a legújabb kutatási eredményekről számol be.

A tudomány után Fábry Sándor veszi át a stafétát, a humorista a civil férfiak tapasztalatairól ad számot. A szórakoztató programokat Heilig Gábor és együttesének fellépése, majd klasszikus kabarétréfák felidézése és további zenés programok követik. A háziasszony Endrey Judit, s a szűrősátornál ott lesz Bodrogi Gyula is: a nemzet színésze az urológusok felkérésére azt is vállalta, hogy a beharangozó kampányban ismertségét felhasználva igyekszik mozgósítani a férfiakat. Tavaly Garas Dezső és Pécsi Ildikó vállalta a feladatot. A vizsgálaton résztvevőket vendégül látják egy korsó sörre.
/Cikkünk a video alatt folytatódik./

Bodrogi Gyula üzenete:

A színpadi programokon túl 11 és 17 óra között nyitva lesz az a mozgáspark, ahol többek között darts, célbarúgás, dekázás, gólyalábazás, óriás tollaslabda, forgó tenisz várja a szűrés után a férfiakat, a legeredményesebb versenyzőket díjazzák is.

A budapesti prosztatanapra telefonon előre lehet időpontot kérni a (40) 900-300-as regisztrációs telefonszámon. Az akció ugyanakkor nemcsak a fővárosra koncentrál, számos vidéki helyszínen csatlakoztak a szűrőprogramhoz.

Kecskeméten, Miskolcon, Orosházán és a szegedi urológiai klinikán szeptember 8. és 12. között a délelőtti órákban, a szekszárdi kórházban ugyanezeken a napokon délutánonként, a veszprémi és a zalaegerszegi kórházakban rendelési időben várják kiemelt figyelemmel a szűrésre érkezőket. Szeptember 13-án a kaposvári kórházban 8 és 12 óra között, a pécsi urológiai klinikán 9 és 14 óra között fogadják a jelentkezőket, míg a székesfehérvári kórházban szeptember 15-én, 16-án és 17-én 9-től 14 óráig várják a férfiakat prosztatavizsgálatra.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztataszűrés
Prosztatabajok
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”

Olvasóink kérdései a prosztatarákról:
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top