Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

Több bőrdaganatot is találtak a Szűréssel az Életért (SZÉP) Program nyíregyházi állomásán a bőrgyógyászok. Mivel egyre gyakrabban fordul elő bőrrák, illetve annak legagresszívebb, gyorsan tovaterjedő formája, a melanoma, önvizsgálattal és időnkénti bőrgyógyászati kontrollal rendszeresen figyelni kell az anyajegyeket, semmilyen szokatlan, gyanúsnak tűnő bőrelváltozást nem szabad elbagatelizálni. A szűrés fájdalmatlan és csak néhány perc.

A professzionális melanoma-szűrést végző szakemberek a 2008. március 1-i nyíregyházi szűrőnapon megjelentek közül öt embernél találtak bőrdaganatot, egy esetben pedig korai stádiumban lévő melanoma erős gyanúja miatt javasoltak mihamarabbi műtétet.

Figyelmeztető jel, ha új anyajegyek jelennek meg, megváltozik az anyagjegy színe, tónusa, árnyalata,megvastagszik az anyajegy, kiemelkedik a bőr síkjából, göbös tapintásúvá válik, nő az anyajegy kiterjedtsége, megváltozik az alakja, fekélyessé válik az anyagjegy, váladék szivárog belőle vagy kivérzik.

Melanoma nemcsak anyajegyekből alakulhat ki, s ritka esetekben nem a bőrön, hanem a szemen, a szeméremtesten vagy akár a végbélen is megjelenhet. Mivel azonban a bőrön a legegyszerűbb észrevenni az elváltozásokat, törekedni kell arra, hogy legalább ezeket, a legnagyobb kockázatot jelentő tényezőket kiküszöböljük, csökkentsük.

A legfrissebb adatok szerint évente 1500-2000 melanomát, s összességében ennél több bőrrákos esetet diagnosztizálnak, s miután a melanoma hamar képes szétterjedni, s áttétet adni a szervezetben, szövődményeiben csaknem ötszázan halnak meg évente. Ez a szám csökkenthető volna, ha többen tudatosabban őriznék egészségüket. A havonta elvégzett önvizsgálatnál ne hagyjuk ki a kevésbé látható bőrfelszíneket, vizsgáljuk meg a talpunkat, az ujjak közötti területet és a fejbőrt is.

Kapcsolódó cikkek:
A bőr rendszeres önvizsgálata, az anyajegyek figyelése
Részletes információk a bőrrákról
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Olvasóink kérdései a bőrrákról:
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top