Bőrrák: a Melkel-sejtes carcinoma

A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka, évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

Amint az a Webbeteg összefoglalójából kiderül, a Merkel-sejtes carcinoma az idős kor betegsége: leginkább a 60-as, 70-es éveikben járó betegek veszélyeztetettek. A Merkel-sejt a bőr hámrétegében található, idegi eredetű sejt, szerepe egyelőre nem teljesen tisztázott.

Úgy tűnik, a betegségre hajlamosít az UV-sugárzás, mivel a daganat leggyakrabban a napfénynek kitett helyeken, a fej-nyaki régióban és a végtagokon fordul elő. Ezenkívül, mint más daganatok esetében, az immunrendszer legyengült állapota (immunbetegségek, egyéb daganatos megbetegedés miatti kemoterápia, krónikus megbetegedések) fokozza a rák kialakulásának kockázatát.

A tumor megjelenése

Mivel a betegség a bőr viszonylag feltűnő területein alakul ki, az első jeleket is maga a daganat megjelenése okozza. A daganat a bőr kemény tapintású kitüremkedéseként, csomójaként jelenik meg. Színe változó, általában lilás, vöröses, rózsaszínes árnyalatokban látható. Mivel a daganat nem a bőr legfelső rétegéből indul ki, kezdetben az azt fedő bőrterület ép, gyakran fényes és húzódik, mivel a daganat gyors növekedését a bőr megnyúlása nem képes teljes mértékben követni.

A tumor mérete hónapok alatt akár a több centiméteres nagyságot is elérheti. Az idő előrehaladásával a fedő bőrterület is elváltozásokat mutathat: vöröses érelváltozások, hámlások, pörkök, fekélyek kialakulása figyelhető meg. A daganat feletti terület vérezhet is. A daganat előszeretettel terjed a nyirokutakon és a vér közvetítésével, így nyirokcsomó- és távoli szervi áttétek alakulhatnak ki.

A diagnózis felállítása a szövettani képen alapul, mely biopsziás vizsgálat után határozható meg, a daganatból vett minta alapján. A helyes eljárás esetén a szövettani mintavétel a daganatos terület teljes kimetszésével egyidőben történik meg. Mivel azonban a betegség nagyon ritka, ez nem mindig alakul így, és sokszor csak a biopszia után távolítják el a daganatos szöveteket.

A kivizsgálás mindig magába foglalja a vérvételt, mely a beteg általános állapotáról szolgáltat értékes információkat. A kórisme felállításához hozzátartozik a beteg részletes fizikális vizsgálata is, mely során a daganatos területhez közel eső nyirokcsomórégiók áttapintása is megtörténik. Szükség lehet a közeli nyirokcsomók biopsziája is. Ezen vizsgálatok célja meghatározni, hogy a daganat adott-e a nyirokutakon keresztül áttétet.

Műtét és onkológiai kezelések

A kezelés megválasztása mindig egyénre szabottan történik, alapja a betegség meghatározott stádiuma. Közös terápiás módszer a daganat eltávolítása, mely stádiumtól függetlenül mindig elvégzendő. Az I-es stádiumban a daganat kimetszése után sugárkezelés szükséges, a II-es stádiumban az érintett nyirokcsomók eltávolítása is megtörténik, majd a daganat és az eltávolított nyirokcsomók területe is sugárkezelésben részesül, s egyes esetekben szükséges lehet kemoterápia is. A III-as stádiumban a sebészi, sugárterápiás és kemoterápiás módszerek kombinálása szükséges. Ebben az esetben a prognózis nagyon rossz.

Mivel a Merkel-sejtes carcinoma hajlamos a kiújulásra, illetve a gyors terjedésre, a kezelés után a betegek követése szükséges: kezdetben néhány hetente, később kiújulás hiányában egyre ritkuló időközönként orvosi vizsgálat indokolt. A megelőzés lehetősége az UV-sugárzás elkerülésére szorítkozik, a tanácsok a bőrrák megelőzésére vonatkozó általános intelmek: nyári időszakban a déli órákban ne tartózkodjunk a szabadban, használjunk fényvédő készítményeket és kerüljük a túlzott mértékű szoláriumozást.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése

Top