Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot

Nemzetközi szakértők egybehangzó véleménye szerint a szoláriumok használata egyértelműen rákkeltő hatású. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség korábban csak valószínűsítette ezt az összefüggést, most azonban – a legújabb kutatási eredményekből kiindulva – egyértelműen bizonyítottnak látják az emberi szervezet számára fennálló károsodás veszélyét.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) új állásfoglalása szerint már nem vonható kétségbe az a megállapítás, miszerint a szoláriumhasználat fokozza a bőrrák kialakulásának veszélyét – számolt be a BBC híradása nyomán a Lancet Oncology című orvosi folyóiratban megjelent közleményről az Origo Egészség.

Az új értékelés a szoláriumok rákkeltő hatását a dohányzás és az azbeszt rákkeltő hatásához hasonlítja. Az IARC nemzetközi szakértői testülete rendszeresen tesz ajánlásokat a WHO számára: mostani állásfoglalásukat olyan kutatási eredményekre alapozva hozták meg a szakemberek, melyekből kiderült, hogy a szoláriumhasználat a melanómák – a legveszélyesebb bőrdaganatok – előfordulási gyakoriságát 75 százalékkal emeli azon szoláriumhasználók körében, akik már 30 éves koruk előtt rendszeresen hódolnak a mesterséges napozás szenvedélyének.

A brit Rákkutató Egyesület (Cancer Research UK) már az év elején felhívta rá a figyelmet, hogy a diagnosztizált melanóma-daganatok száma a tavalyi évben először érte el a 10 000-et, ami részben a fokozott szoláriumhasználattal függ össze. Angliai adatok szerint a melanómák előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben négyszeresére emelkedett: míg 1977-ben 100 000 lakosból 3,4, addig 2006-ban 100 000 lakosból 14,7 betegedett meg ebben a rákfajtában. Az angliai kormány jelenleg a szoláriumhasználat 18 éves kor alatti megtiltását kezdeményező törvényjavaslatokat tárgyalja, Skóciában pedig már jóvá is hagytak egy hasonló javaslatot.

Jessica Harris, a Cancer Research UK egészségügyi szóvivője kijelentette: „Számos tudományos kutatás igazolja a szoláriumok használata és a bőrrák közötti összefüggést, ezért most nagyon örülünk, hogy az IARC a szoláriumokat is a legveszélyesebb kategóriába sorolta.” Harris felkérte a kormányt, hogy azonnali hatállyal tiltsa meg a 18 év alatti korosztály szoláriumhasználatát, valamint zárassa be azokat a szalonokat, amelyekben nem áll szakképzett személyzet a vendégek rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák és melanoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Bőrrák előtt Paget-kór
Miért nem minden anyajegyből daganat?

Top