Csökkenthető a vastagbélrák kockázata

Növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát a jelentős kalóriabevitel, a sok vörös hús és telített zsírsav, az elhízás, a nagy mennyiségű alkohol, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a tejérzékenység. A családi rizikó, az első- vagy másodfokú rokon érintettsége ugyancsak hozzáadódik a kockázathoz.

Nemzetközi adatok alapján a vastagbélrák tekintetében Magyarország az európai országok között a nők esetében az első helyet, a férfiaknál pedig a második helyet foglalja el. Amint az a Medical Tribune című orvosi szaklap összeállításából kiderül, a magyar prognosztikai adatok az európai országokhoz képest lényegesen kedvezőtlenebbek: Magyarországon 2004-ben összesen 8841 újonnan felfedezett colorectalis carcinomát (CRC) jelentettek be, ebből 4705 férfi, 4136 női beteget. A hazai halálozási adatok még mindig inkább az előfordulás növekedésére – vagy legalábbis stagnálására – utalnak a javuló európai adatokhoz képest.

Nem mindegy, hogy mit eszünk

Ma Magyarországon száz ember közül 5-6-nál lehet számítani a vastagbélrák kialakulására. A kutatási adatokból kezd világossá válni a vastagbélrák és végbélrák kialakulásának sok lépcsőből álló folyamata, ami alapján állítható, hogy a tumor kialakulására nagy hatást gyakorolnak a környezeti tényezők – ez a megállapítás ugyanakkor alapot ad a megelőzésre, hiszen azt jelenti: a táplálkozási és életviteli szokások megváltoztatásával a colorectalis daganatok nagyobb részénél esély van a rizikó csökkentésére, illetve a megelőzésre. Csökkenti a veszélyt az antioxidáns vitaminok bevitele, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a jelentős kalcium- és D-vitamin bevitel. A prevenciót célzó kutatási eredmények ugyanakkor sokszor ellentmondásosak.

A megelőzés másik módja a gyógyszeres prevenció (kemoprevenció) lehetne, ám a különféle szerek hatékonyságát igen nehéz lemérni, a kutatók a készítményeknek a molekuláris szintű hatásaikat is csak részlegesen ismerik. A ma rendelkezésre álló adatok alapján minden szempontot kielégítő, egyértelműen jól alkalmazható kemopreventív szer nem ismert, s a kutatási eredmények ugyancsak ellentmondásosak: előfordul, hogy miközben egy készítmény az egyik betegség kockázatát csökkenti, addig egy másikét növeli.

A növényekben található bioaktív vegyületek speciális védőhatást nyújthatnak, hatásukat antioxidánsként fejtik ki. Az optimális mennyiség ugyanakkor nehezen kontrollálható, de a napi étkezésbe való beépítés mindenképp javasolt. Amint az idézett cikkből kiderül, a kutatási eredmények itt is ellentmondásosak: egy nemzetközi tanulmány számos anyag közül egyedül a szelén jótékony hatását volt képes tudományosan bizonyítani, egy másik kutatás a folsavak pozitív tulajdonságaira világított rá, ám utóbbi eredményeket egy újabb kutatócsoport már nem tudta alátámasztani.

Kalcium és D-vitamin

Egyes kutatások eredményei a kalciumbevitel kedvező hatásairól szólnak. Egy három éven át folytatott vizsgálatba polipeltávolításon átesett résztvevőket vontak be, a betegeket három csoportra osztották: egyik csoport placebót, a másik napi 3,5 gramm rostot, a harmadik 2 gramm kalciumot kapott. Amíg a rostot fogyasztóknál nem sikerült igazolni, hogy csökkent volna a polipok újraképződése, a kalciumszedőknél ez igazolódott. A kalcium kedvező hatását más tanulmányok is igazolták. Az orvosok ugyanakkor ez esetben is figyelmeztetnek a mértékletességre, hiszen a túl sok kalcium már növelheti a prosztatarák kockázatát.

Megbízható vizsgálatok igazolják a D-vitamin szerepét is a vastagbélrák és végbélrák megelőzésében. Ezek közül a legnagyobb – több mint 25 ezer beteggel végzett – nyolcéves vizsgálat azt mutatta ki, hogy a vastagbél- és végbéldaganatok gyakorisága adott D-vitamin szint elérésénél a harmadára csökkent. Amint a cikk megjegyzi, a D-vitamin daganatellenes hatásának jelentőségét igazolja az a tény, hogy számos D-vitamin-készítmény klinikai kipróbálása zajlik.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélszűrés
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Több időt kellene a wc-n tölteni
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Meggyógyulhatsz Egyesület: országos összefogás a vastagbélrák ellen

Top