Csökkenthető (lett volna) a vastagbélrák vagy végbélrák kialakulásának rizikója?

Az esetek egy jelentős részében a vastagbélrák vagy végbélrák kialakulása megelőzhető. Ennek egyik kulcsa az ismert kockázati faktoroknak a hosszú távon való csökkentése, másik pedig a rendszeres szűrővizsgálat.

Genetikai adottságainkon, öröklött hajlamainkon nem tudunk változtatni, viszont a daganatok kialakulása – különösen vastagbélrák és végbélrák esetén – jelentős részben életmódbeli tényezőkön múlik. A kolorektális daganatoknak csak néhány százaléka bizonyítottan örökletes, a megbetegedések több mint 90 százalékában az évtizedek alatt a szervezetet ért hatások játszanak közre abban, hogy kialakul a rák.

Csökkenthető a vastagbélrák rizikója az egészséges testsúly megtartásával, a túlsúly elkerülésével. A kövérség ugyanis a testsúly növekedése mellett negatívan hat az anyagcsere-folyamatokra és a hormonháztartásra is, amelyek közvetve több betegség kockázatát is növelik. Ugyancsak mérsékli a kockázatot a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rostokban gazdag táplálkozás, a vörös húsok arányának csökkentése, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése. Védőfaktort jelent a rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás.

Világszerte több vizsgálat kutatta egyes vitaminok, gyógyszerek, ásványi anyagok, nyomelemek szerepét a megelőzésben. Egyértelmű ajánlás még nem született, de a kutatási eredmények az irányba mutatnak, hogy a kalciumnak és a kalcium-anyagcsere egyensúlyának fenntartásában szerepet játszó D-vitaminnak védőhatása lehet. A gyógyszerek közül egyes hormonpótló kezeléseknél és nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél tapasztalták, hogy azok hosszú távú szedése csökkentheti a kolorektális rák kockázatát – ezek hosszú távú alkalmazásával viszont más súlyos betegségek kockázatát növelnék, ezért egészséges embereknek nem javasolt a csupán általános, megelőzés célú, folyamatos gyógyszerszedés.

A rizikócsökkentés legfontosabb eszköze a vastagbélszűrés. Mivel a vastagbélrák és végbélrák az esetek jelentős részében már évek óta a bélben lévő polipokból alakul ki, a betegek többségénél  lenne idő a rákmegelőző állapotnak tekinthető gyanús polipok felkutatására és eltávolítására, egyben a vastagbélrák megelőzésére. Ehhez az kellene, hogy az 50. életévének betöltésekor minden egyes férfi és nő részt vegyen vastagbéltükrözésen – akinek közeli vérrokonságában már volt hasonló betegség, annak a 40. életév az első szűrés ajánlott ideje. A legbiztosabb szűrőmódszer a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), amikor a vizsgálat közben rögtön el is tudják távolítani a polipokat. Eltávolított polipból pedig biztosan nem lesz már vastagbélrák.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top