Daganatok a gerincben

A gerinc, illetve a gerincvelő megbetegedései közül a daganatos megbetegedések az esetek csak kis százalékát képezik. Más szerv ismert daganata esetén is gondolni kell ugyanakkor gerincáttétre, ha a betegnek gerincérintettségre utaló panaszai vannak.

A gerinc egy bonyolult felépítésű szerv, mely a gerinc vázát alkotó csigolyákból, a csigolyák között porckorongokból, szalagokból, magából a gerincvelőből, a gerincvelőből kilépő ideggyökökből, erekből, és különböző, a gerincvelőt védő burkokból épül fel. Ebből a bonyolult felépítésből adódik az, hogy a gerinc daganatos megbetegedése különböző eredetűek lehetnek, az előbb felsorolt szövetekből kiinduló daganatok mellett távoli szervek daganatos elváltozásai által a gerinc valamelyik részébe adott áttétek is ide sorolhatók – áll a Webbeteg összefoglalójában.

Daganatok, amelyek áttétet adhatnak a gerincben

A gerincbe (csigolyákba) leggyakrabban áttétet adó daganatok: emlőrák, prosztatarák, tüdőrák, veserák, pajzsmirigyrák, de számos más szerv daganatos elváltozása is adhat gerincáttétet.

Természetesen a gerincben is lehetnek jóindulatú daganatos elváltozások. Ugyanakkor abból adódóan, hogy a gerinccsatorna egy normális esetben is szűk csatorna, érthető, hogy egy kisebb méretű, akár jó-, akár rosszindulatú daganat is súlyos tüneteket okozhat.

A gerincdaganatok elhelyezkedésük szerint lehetnek a gerincvelőben helyet foglalóak (inramedullaris) és a gerincvelőn kívüliek (extramedullarisak).

A gerincdaganatok tünetei

A gerincdaganatok tünetei nem specifikusak, gyakorlatilag nem különböztethetőek meg más gerincbetegség, például a gerincsérv tüneteitől. A tünetek a gerincvelő és a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomódása miatt alakulnak ki a leggyakrabban.

A gerincvelőben helyet foglaló daganatokra jellemző, hogy itt nem a fájdalom a vezető tünet, hanem végtaggyengeség, érzészavar.

– kisugárzó felsővégtagi, alsóvégtagi vagy törzsön megjelenő, övszerű fájdalom,
– zsibbadás, mely szintén elsősorban kisugárzó és a végtagokat érinti,
– erős fájdalom a gerinc mentén,
– a daganatnak megfelelően kifejezett nyomásra vagy ütögetésre kiváltható fájdalom a gerinc mentén,
– kényszertartás a gerincen,
– végtagokat érintő gyengeség, bénulás,
– bizonyos esetekben széklet- és vizelettartási zavar, impotencia.

Figyelemfelhívó lehet az erősebb fájdalom, mely a szokásos fájdalomcsillapítókra rosszul reagál, a nagyfokú gyengeség, fogyás, fáradékonyság. Más szerv ismert daganata esetén is gondolni kell gerincáttétre, ha a betegnek gerincérintettségre utaló panaszai vannak.

Gerincdaganatok diagnosztizálása

A betegség diagnózisának biztos felállítása csak képalkotó vizsgálatok segítségével lehetséges.

A betegségre gyanús esetekben a gerinc CT vagy MR vizsgálat elvégzése kötelező, ezek azok a vizsgálatok ugyanis, mellyel a daganatot, annak elhelyezkedését, környezettel való viszonyát igazolni lehet. Kiegészítő vizsgálatként  röntgen, csontszcintigraphia, laborvizsgálat szükséges.

Ha nem a gerincből kiinduló, úgynevezett elsődleges tumorra van gyanú, akkor az áttétet adó daganatot is meg kell keresni.

Gerincdaganatok kezelése

A betegség kezelése még napjainkban is igen nehéz. A legfontosabb a felismerését követően minél hamarabb elvégzett idegsebészeti, gerincsebészeti műtét, mely a daganatos szövet teljes vagy részleges eltávolítása révén a későbbi maradandó károsodásokat (pl. bénulás, impotencia) kivédheti vagy késleltetheti.

A gerincvelőben elhelyezkedő daganatok eltávolítása sok esetben teljesen nem kivitelezhető. A műtét után a szövettani vizsgálat eredményének megfelelően, a daganat típusának megfelelően, sugárterápiát, kemoterápiát vagy a kettő kombinációját alkalmazzák.

Amint arról korábban részletesen írtunk, a csontáttéteknél alkalmazott eljárás az úgynevezett biszfoszfonát készítmények alkalmazása is, amelyek révén a csontok kóros átépülését, ezáltal például a patológiás töréseket igyekeznek elkerülni, késleltetni. Emellett az életminőség szempontjából ugyancsak nagyon fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás alkalmazása, a fájdalomcsillapító(k) dózisának a beteg igényei szerint való fokozatos változtatása, emelése.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Top