Daganatos Betegek Napja: országos betegtalálkozó a tudatosságért

Az ország minden részéből érkeztek daganatos betegek, hozzátartozók és betegszervezetek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság XII. Kongresszusához kapcsolódóan megszervezett betegnapra.

Hideghéty Katalin

Prof. Dr. Hideghéty Katalin

– Össze sem lehet hasonlítani a daganatellenes lehetőségek összetettségét, fejlettségét és eredményességét azzal, ami néhány évtizeddel ezelőtt rendelkezésünkre állt – biztatta a jelenlevőket megnyitó köszöntőjében Hideghéty Katalin, az MKOT elnöke. A fejlődésre példaként saját szakterületét, a sugárkezeléseket hozta fel. Amint kiemelte, sokan azért tartanak a sugárterápiától, mert idősebb rokonuk, ismerősük révén húsz-harminc évvel korábbról van tapasztalatuk ezekkel a kezelésekkel, amikor azok még jelentősebb mellékhatásokat okoztak. A mai technológiával már sokkal precízebb és kíméletesebb módon történnek a besugárzások. Amint Hideghéty Katalin hangsúlyozta, a fejlődéssel a döntések súlya is megnőtt, mert a korábbinál sokkal több adatra támaszkodva és sokkal összetettebb terápiás protokollokkal dolgoznak. Az egyes részterületek specializációja a mindennapos betegellátásban a szakorvosok számára is kihívást jelent. Kiemelte: „a betegek nélkül nem megy, a szakemberek mellett a páciensek is a gyógyító csapat tagjai, ezért fontos, hogy értsék mi és miért történik velük.”

Kalotay Gábor

Kalotay Gábor

A rendezvény társszervezője, a Gyógyulj Velünk Egyesület nevében Kalotay Gábor elnök beszélt a betegtársak közösségeinek fontosságáról. Hangsúlyozta: a betegeknek nem elég passzívan elszenvedniük a kezeléseket, hanem kell, hogy tudásuk és eszközeik legyenek ahhoz, hogy aktívan tegyenek az állapotuk javításáért. Ehhez a megalakításának 10 éves évfordulóját ünneplő Gyógyulj Velünk Egyesület ismeretterjesztő kiadványokkal, online és személyes részvétellel zajló betegedukációs fórumok megszervezésével, valamint a tapasztalatcserét és a feltöltődést is szolgáló betegtalálkozókkal járul hozzá. Kalotay Gábor biztatott minden jelenlévőt, hogy keresse meg és csatlakozzon a lakóhelye közelében lévő civil betegtársaságokhoz.

B. Papp László

B. Papp László

B. Papp László, a betegtalálkozó médiapartnere, a Rákgyógyítás.hu és a Rákgyógyítás Magazin főszerkesztője a nyomtatott lap 15. évfolyamának kiadása kapcsán beszélt a betegedukáció másfél évtizedes változásáról. Amint fogalmazott, egy újonnan diagnosztizált beteg alapkérdései ma is ugyanazok, mint 15 évvel ezelőtt, csak a válaszok összetettebbek. Mivel minden évben újabb és újabb tízezrek szembesülnek rákkal, a betegtájékoztatást egy soha véget nem érő missziónak nevezte. Elmondta: ugyan ma jóval szélesebb körben használják az internetet, mint másfél évtizeddel ezelőtt, mégsem váltak idejétmúlttá a nyomtatott betegtájékoztató kiadványok sem, a visszajelzések szerint még ma is van egy igen széles betegkör, akik számára a lapozható információk a hitelességet testesítik meg, ezért döntött úgy a lapot a kezdetektől segítő Magyar Klinikai Onkológiai Társaság vezetősége, hogy a jövőben is kiáll a kiadvány mellett. B. Papp László kiemelte: minden évben nagyon sok szakorvos segíti nyilatkozataival a hiteles betegtájékoztatást, emellett pedig nagyon fontosak azok a betegek, akik felvállalva betegségüket, megosztják saját megküzdésük példaadó történeteit.

A Daganatos Betegek Napján a szakmai előadások sorát Schwab Richárd gasztroenterológus kezdte, aki a mikrobiom egészségének a daganatok kialakulására és a kezelés eredményességére ható jelentőségéről beszélt. Tímár József patológus professzor (képünkön) előadásában azt magyarázta el szemléletes példákkal, mi a daganatok kialakulásának genetikai háttere, miért és hogyan változnak egy adott beteg daganatának genetikai jellemzői, mi befolyásolja, hogy egy célzott terápia kinél lesz hatásos és kinél nem. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kapcsolatok változásáról, az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról tartott előadást. Kapitány Zsuzsanna gyógytornász-fizioterapeuta a gyógytorna életminőséget hosszú távom befolyásoló szerepéről beszélt. Kovács Ágnes Anna klinikai szakpszichológus arról tartott előadást, miként lehetséges a poszttraumás növekedés, azaz hogyan kerülhet ki valaki lelkileg erősebben egy daganatos betegség kezelési folyamatából, mint ahogyan belekerült. Kelemen Kunigunda jógaoktató a jóga mindennapokban megtapasztalható stresszcsökkentő, lelkierőt növelő hatásairól adott képet. A plenáris előadásokat rögzítették, azok hamarosan elérhetők lesznek a Rákgyógyítás.hu oldalon.

A Daganatos Betegek Napjának fontos része a nyílt fórum, ahol a betegek közvetlenül kérdezhetnek az előadóktól és a hozzájuk csatlakozó tapasztalt onkológus szakorvostól, dietetikustól. Idén sem volt ez másként. Számos kérdés elhangzott, többek részéről problémaként fogalmazódtak meg az ellátásszervezés során megtapasztalt nehézségek, kérdések hangzottak el terápiák hozzáférhetőségéről, az immunterápiákról, a mellékhatások csökkentésének, menedzselésének mikéntjéről. A fórum után tematikus csoportfoglalkozásokon lehetett interaktív módon részt venni.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top