Debrecenben is keresik a melanoma ellenszerét

A jövőben hatékonyabb lehet egyes daganatos bőrbetegségek kezelése. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában a melanoma gyógyítása terén is folynak vizsgálatok. A terápiákat állatokon már tesztelték, ezután kezdődhetnek a humán kutatások.

Speciális eszközzel vizsgálják az orvosok az anyajegyek méretét és színét, gyakran ugyanis ezekből alakul ki a bőr daganatos megbetegedése, a melanoma. Az anyajegyek nagy száma nagyobb megbetegedési valószínűséggel jár együtt.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2 éve hoztak létre egy kutatócsoportot, amely elsősorban a melanoma kialakulásának hátterét és terápiás lehetőségeit vizsgálta. A hazai és külföldi szakemberek többek között arra a következtetésre jutottak, hogy sejtterápiával elpusztíthatók a daganatos sejtek.

– Sejteket hoztunk létre, majd azokat megtanítottunk arra, hogy a tumoros sejteket megöljék. Klinikai kísérletbe nem tudtunk eljutni, mert ez nagyon szigorúan szabályozott, de állkísérletekig már eljutottunk – idézi Szöllősi János, a DEOEC Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatójának magyarázatát a Dehir internetes portál cikke.

Az alapkutatás immár lezárult, az eredmények alapján kezdődhetnek el a klinikai kutatások. Azokban azt vizsgálják: az embereknél mennyire hatékonyak az állatoknál már sikerrel alkalmazott terápiás módszerek. A készítmények, gyógyszerek kifejlesztéséhez azonban tőkeerős vállalatokra van szükség. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: a bőrbetegségeket kutató csoport a munkához 370 millió forintos pályázati támogatást nyert.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegy: mitől függ, hogy elrákosodik-e?
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
A bőr rendszeres vizsgálata, anyajegyek figyelése
Egyre nagyobb a melanoma kockázata

Top