Egészség Hídja: felvonulás 18 évvel a mellrák után

Közéleti személyiségek, művészek, politikusok, orvosok és Olivia Newton John, a mellrákot 18 évvel ezelőtt legyőző amerikai énekesnő részvételével zajlott le a mellrák elleni séta szombaton a rózsaszínre kivilágított Lánchídon Budapesten 2010. október 2-án. Az esemény célja felhívni a figyelmet a mellrákszűrés és az önvizsgálat fontosságára, hangsúlyozva a megelőzés, az egészséges életmód, táplálkozás és sport szerepét is. Az időben felismert betegség 95 százalékban gyógyítható, ezért lényeges 45 év felett a szűréseken való részvétel két évente, a 45 év alattiaknak pedig havonként a rendszeres önvizsgálat.

– Az egészség nem a betegség hiánya, hanem teljessége a testi-lelki harmóniának – idézte az MTV Híradó beszámolójában Schmittné Makray Katalint, a rendezvény fővédnökét, hozzátéve: az egészségünkért mi vagyunk a felelősek, tudatosan oda kell figyelni önmagunkra, de egymást is figyelmeztetni kell a szűrések és az öngondoskodás fontosságára.

A betegség elleni civil összefogást Magyarországon nyolc évvel ezelőtt Nancy Goodman Brinker akkori nagykövet kezdeményezte – emlékeztetett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi magyarországi nagykövete. A tájékoztatás szerint Brinker megígérte a nővérének, mindent megtesz azért, hogy másokat ne érjen el a mellrák betegség. Kiemelte: az általa létrehozott mellrák elleni szervezet a világon a legnagyobb. A nagykövetség díjat hozott létre, amelyet olyan tudósnak ítélnek oda, aki sokat tesz a mellrák ellen. Idén Székely Borbála érdemelte ki az elismerést, amellyel 2 ezer dollár pénzjutalom is jár.

Mint a nagykövet elmondta, ez az összeg hozzásegítheti a kutatót az amerikai rákellenes konferencián való részvételre. A díjat Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens, Székely Borbála tanára vette át.

– Legyőztem a mellrákot, egészségesen, tudatosan élek – fogalmazott Olivia Newton John, aki 18 éve gyógyult meg a mellrákból. Mivel rendszeresen végzett önvizsgálatot, saját maga fedezte fel a „dudort” a mellében, majd szakorvoshoz ment. „Minden harmadik nő magának találja meg a csomót!” – hangsúlyozta, s arra kért mindenkit, bízzon magában, a testében, legyen tudatos, végezzen rendszeresen önvizsgálatot, s ne várjon arra, hogy az orvos fedezze fel az elváltozást.

Az eseményen részt vett a többi között Nagy Anna kormányszóvivő, Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, Paller Judit tiszti főorvos, Kökény Mihály politikus, Sebestyén Márta énekesnő és Detre Diána szörf olimpikon. A lánchídi séta este fél kilenckor kezdődött, előtte különböző programok, koncertek, ingyenes vizsgálatok, szaktanácsadás, ételkóstolás és divatbemutató is szórakoztatta az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek:
Bangó Margit: énekek a kórházi ágyon
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Mozgással a mellrák ellen
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Top