Egyenlőtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek

A hazai rákbetegek egyenlőtlen esélyekkel indulnak neki a betegséggel való megküzdés nehéz csatáinak. Gyakran az ápolásban, gondozásban dolgozó segítők, szociális munkások sem tudják hová fordulhatnának problémáikkal a rákbetegségben szenvedő gondozottjaik. A Tűzmadár Alapítvány fontosnak tartja, hogy a családsegítőkben, idősek otthonában dolgozó segítő munkatársak is ismerjék a daganatos betegségek legfontosabb testi-lelki folyamatait, hogy ezáltal jobban támaszai lehessenek a gondjaikra bízott beteg embereknek.

A Tűzmadár Alapítvány a Bristol-Myers Squibb Alapítvány esélyegyenlőségi pályázata révén jutott forráshoz annak érdekében, hogy a szociális munkásokat felkészíthesse a rákbetegek ápolásának sajátosságaira. 2009 tavaszán Budapest VIII. kerületében ennek jegyében szervezte meg a civil szervezet azt a kétnapos térítésmentes tréninget, amely során orvosi, pszichiátriai, pszichológiai, mozgásterápiás képzést nyújtott azoknak a szociális munkásoknak, akik munkájuk során – például családsegítőknél, idősek otthonában – rendszeresen kapcsolatba kerülnek daganatos betegekkel.

A kezdeményezés ősszel Miskolcon folytatódik, ahová a megyeszékhelyen dolgozók mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye más hátrányos helyzetű településeiről is várják az érdeklődő szakembereket.

Az alapítvány a képzések mellett több fronton is küzd a rákbetegek esélyegyenlőségéért. A betegeknek és szakembereknek szóló programjai mellett rendszeresen szervez frissen diagnosztizált rákbetegeknek olyan ingyenes táborokat, ahol igyekeznek az érintetteket gyakorlati tudnivalókkal és feszültségcsökkentő, az érzelmek kontrollját, a lelki egyensúly megőrzését támogató pszichológiai tréningekkel felvértezni a betegséggel való küzdelemre.

A táboroknak a Budapest melletti Nagykovácsi ad otthont, ahol 2009. július 27-31. és 2009. október 5-9. között szervezik a következő turnusokat. A táborokban a daganatos betegek ugyancsak ingyenesen vehetnek részt, az alapítvány ezzel támogatja azokat, akik más módon nem tudnának eljutni a mindennapi életvitelükben támaszt nyújtó konzultációkra. Jelentkezni és a táborról bővebb felvilágosítást kapni hétköznaponként a (30) 930-31-49-es telefonszámon vagy a totaginak@gmail.com címen lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Meg lehet tanulni együtt élni a rákkal?
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Életélmény rákbetegeknek

Top