Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

A tüdőgyógyászok egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak olyan tüdőbetegségeket, amelyek korábban inkább az idősebbeknél fordultak elő. Több a női tüdőrákos, s a szájüregi daganatok előfordulása is folyamatosan növekszik. Az egyéni és családi tragédiák jelentős része elkerülhető lenne. A recept: tilos a dohányzás.

Évente egy egész városnyi ember hal meg közvetlenül a dohányzás következtében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon minden egyes évben mintegy 28 ezer ember halála írható egyedül és kizárólag a dohányzás rovására. Egy magyar átlagosan 6-7 szál cigarettát szív el naponta. Figyelem! Ebben a számban benne van a tegnap megszületett újszülött, s a soha életében egyetlen száll cigarettát el nem szívott aggastyán is.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság legutóbbi kongresszusán az orvosok ijesztő tendenciákra figyelmeztettek: amíg az Európai Unióban az utóbbi években 32-ről 27 százalékra csökkent a dohányosok aránya, addig Magyarországon romlott a helyzet. A magyar férfiak tüdőrák-halandósága a világon a legmagasabb, ráadásul a fiatalok egyre fiatalabb korban – sokan még kiskorúként(!) – válnak rendszeres dohányossá, s a cigarettázók körében egyre nagyobb a nők aránya.

Dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem tüdőgyógyászati tanszékvezetője a konferencián közvetlen tapasztalatairól beszélt: azok a betegségek, amelyek a dohányzással összefüggésben korábban szinte kizárólag a negyven év feletti férfiakat érintették, immáron egyre gyakrabban fordulnak elő fiatalabbaknál és nőnél is.

A cigarettázás okozta tüdőbetegségekből való felépülés esélyét csökkenti, hogy a pácienseknél gyakran túl későn fedezik fel a visszafordíthatatlan elváltozást, mivel a páciensek rendszerint csak akkor fordulnak orvoshoz, ha tüneteik súlyosabbá válnak – mindaddig a dohányzás természetes velejárójának tekintik a köhögést, a hang megváltozását, az egyre gyakoribb fulladást. Ezek pedig már a krónikus hörghurutot, a tüdőtágulás vagy a szervezetben burjánzó rosszindulatú daganatos betegséget is jelezhetik.

A Rákgyógyítás.hu portál főlapjáról elérhető térkép segítségével megtalálhatja az Önhöz legközelebbi helyet, ahol orvosok segítenek letenni a cigarettát.
Segítséget kérhet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (06-40) 200-493-as, helyi tarifával hívható telefonszámán is.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Mit kell tudni a tüdőszűrésről?
A tüdőrák kialakulása és következményei
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top