Egyre jobban ismerik a patológusok a betegségeket

Bár sokan nincsenek tisztában a szakma jelentőségével, a patológusok alapvető szerepet játszanak a daganatos betegek kezelésében: bár általában a páciensek sosem találkoznak velük, nagy mértékben a szövettani vizsgálatokat végző szakemberek leletein, elemzésein alapszik a daganatok kezelése. Egy pályázat révén most távoktatási programokat fejlesztenek ki számukra, hogy akkor is gyarapíthassák tudásukat, ha személyesen nem jutnak el egy-egy továbbképző tanfolyamra.

Kulka JaninaA tumorok, daganatgyanús szövettani minták, illetve az egyes sejtek vizsgálata ma sokkal részletesebb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Mivel egyre több faktort ismernek fel a kutatók, egyre több olyan sejtszintű vizsgálat is történik, amelyek révén jobban megismerhetők a daganatok, s célzottabb, ezáltal hatékonyabb kezelések alkalmazására van lehetőség.

– A tumorok ellen akkor tudunk hatékonyan küzdeni, ha előbb megismerjük azokat. A ráksejtek genetikai eltéréseinek vizsgálatával képet kapunk a daganat biológiai tulajdonságairól, áttétképzési hajlamáról, bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenységéről. Megismerhetjük, hogy az adott sejtek viselkedését mennyire befolyásolják a hormonok, milyen receptorok vannak a daganatsejtek felszínén, amelyek a sejtek közötti kommunikáció nyomán felelősek a növekedésért, a terjedésért – nyilatkozta korábban a Rákgyógyításnak prof. dr. Kulka Janina, a Semmelweis Egyetem II. Számú Patológiai Intézetének egyetemi tanára.

A Magyar Patológusok Társaságának elnökségi tisztjét is betöltő professzor a Ráksejtstop.hu portálnak egy olyan továbbképzési programról számolt be, amely révén országszerte úgy vehetnek részt továbbképzésben és juthatnak korszerű tudáshoz a patológusok, hogy közben munkájukat is elláthatják. Mindennek azért van az átlagosnál nagyobb jelentősége, mert kevés a patológus, s – amint az a szövettani minták értékelésénél jelentkező várakozási időkből is érezhető – igen leterheltek.

A távoktatási anyagokat a Semmelweis Egyetemmel közösen fejleszthették ki, a tanfolyamok tananyagát az ország nagy kórházaiban és egyetemein dolgozó szakemberek készítették el. A tananyagban digitális metszetszemináriumok is szerepelnek, amelyek a cytológiát, a patológiát és a molekuláris patológiát felölelő hat tanfolyami tananyag közül négyben a legmodernebb eszközök felhasználását, egyben a telepatológia gyakorlatának elsajátítását is segítik, ezzel mind a szakorvosképzést, mind a szakorvosok szintentartó képzését szolgálják.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre felkészültebbé válnak a patológusok
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Rák: a terápiákhoz beteget is választani kell

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top