Egyre nagyobb a melanoma kockázata

Az elmúlt húsz évben drasztikusan megnövekedett az egyik legagresszívebb terjedésre képes bőrrák, a melanoma előfordulásának a kockázata – figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. A rendszeres – fájdalmatlan, ingyenes és csak néhány percig tartó – bőrgyógyászati kontrollal sok emberélet megmenthető lenne.

anyajegyA melanoma megelőzésében és kezelésében alkalmazott módszerekről is tanácskoztak a bőrgyógyászok a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) 2010. december 9. és 11. között tartott éves tudományos kongresszusán.

A bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett, mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik(!) emberben kialakul a rosszindulatú betegség. A bőrgyógyászok felhívták a figyelmet arra, hogy a helyes életmód, az erős napfénytől és más sugárzástól (például a szoláriumtól) való tartózkodás, valamint a rendszeres önvizsgálat és kontroll lényegesen megkönnyíti a daganat megelőzését, illetve időbeli felismerését.

A melanoma folyamatos odafigyeléssel megelőzhető és gyógyítható, de csak abban az esetben, ha időben felismerik a betegséget, mert ez a rosszindulatú bőrdaganat rendkívül agresszív terjedésre képes, s viszonylag rövid idő alatt áttéteket képes kialakítani a test legkülönfélébb szerveiben.

Mit lehet tenni ellene? Ha több ember részt venne egy-két évenként bőrgyógyászati rutinvizsgálaton, akkor sokkal hamarabb kiderülne a kezdődő elfajulás, amit ilyenkor még egy néhány perces ambuláns műtéttel el tudnak távolítani, majd szövettanilag megvizsgálni, hogy van-e további teendő. Az „onkológiai éberség” fenntartásában, illetve a gyanús bőrelváltozások időbeli felismerésében és a páciensek szakorvoshoz való irányításában a betegeikkel gyakrabban találkozó háziorvosoknak is felelősségük van.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák és melanoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Bőrrák előtt Paget-kór
Miért nem minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Terápiaválasztásról és betegkiválasztásról is tanácskoztak

Top