Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés

Sok daganatos beteg és sok krónikus kórral együtt élő ember kénytelen az elégtelen fájdalomcsillapítás miatt olyan szenvedéseket is elviselni, amelyeket pedig lehetne mérsékelni. Sokan nem jutnak el a megfelelő helyre, illetve önmaguk is beletörődnek a fájdalmakba, máskor a tb támogatás hiánya miatt nem jutnak megfelelő gyógyszerhez ” hangzott el a Magyarországi Fájdalom Társaság és Kor Kontroll Társaság közös rendezvényén.

Hazánkban körülbelül egymillió ember – a lakosság 10 százaléka –  szenved állandó, vagyis krónikus fájdalomtól. A betegek többsége már csak akkor kerül az alig fellelhető fájdalom ambulanciákra vagy a fájdalomcsillapítással foglalkozó egyéb szakrendelésekre, amikor már hosszú hónapokat, esetleg éveket bolyongott a magyar egészségügy útvesztőiben, és súlyos, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető krónikus fájdalomtól szenved – áll a Weborvos által a Kor Kontroll Társaság beszámolója nyomán közölt összefoglalóban.

Krónikus fájdalmat elsősorban a mozgásszervi, illetve a daganatos fájdalmak okoznak. Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa szerint a fájdalomcsillapítás az orvos a beteg és a gyógyszer harmonikus kapcsolatán múlik, ha bármelyikkel baj van, nem működik. Sokan ódzkodnak a gyógyszerektől, mert azt gondolják, hogy eltompulnak, elvesztik kontrolljukat a viselkedésük fölött. Mások a mellékhatások miatt utasítják vissza a készítményeket, sokan pedig társadalombiztosítási támogatás híján nem tudják kiváltani gyógyszereiket a patikában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fájdalmat sokszor hosszú időn át csillapítják az orvosok, miközben nem keresik az okot, így a betegről csak későn derül ki, hogy daganatos beteg.

Dr. Embey-Isztin Dezső, a Magyarországi Fájdalom Társaság alapító elnöke szenvedélyesen ecsetelte a finanszírozással kapcsolatos anomáliákat. Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a pokoli fájdalmak csillapításához új készítményekre is szükség van, ám a korszerű fájdalomcsillapítók egy részéhez azért nem jutnak hozzá a betegek, mert tb finanszírozás híján nem tudják azt megfizetni.

Dr. Budai Erika a daganatműtét utáni neuropátiás tünetekkel folytatta a sort, amelyet szintén nem tudnak enyhíteni, mert a szükséges gyógyszer családot csak a diabéteszesek kaphatják 90 %-os térítés ellenében, a többi neuropátiás fájdalomtól szenvedőnek – gerincsérültek, rákbetegek- nem jár a támogatás. Elmondta: bár a neuropátiás tünetek rendkívül jellegzetesek, az esetek 58 százalékában félrediagnosztizálja az orvos.

Dr. Erőss Lóránd neurológus idegsebész beszámolt az Országos Idegsebészeti Intézetben alkalmazott új módszerekről, például a pacemakerhez hasonlatos ideg stimulátor készülékről, amit bizonyos csillapíthatatlan fájdalmak esetén ültetnek be. Hallgatói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy szerinte az őssejt még nem alkalmas gyógyításra, így a fájdalom csillapítására sem, ezért akinek van ötmillió forintja, nem feltétlenül kell Kínába utaznia őssejtbeültetésre. Ugyanakkor a szakember meggyőződése, hogy a gyógyulás csak 50 százalékban múlik az orvoson, szükség van a beteg részéről is az elszánásra, az akaratra, az együttműködésre.

Dr. Tajti János egyetemi docens, a szegedi egyetem neurológusa a Magyar Fejfájás Társaság alapítója azt hangsúlyozta, hogy a bár a migrénes fejfájás a lakosság 12 százalékát érinti, sokan tartják hisztériának és nem veszik komolyan családtagjaik szenvedését.

Embey doktor szomorúan beszélt arról, hogy nálunk nincsenek palliatív osztályok, vagyis olyan helyek, ahová a megműtött, de önmagukat ellátni nem tudó betegek kerülhetnének, miközben Lengyelországban például ezek az osztályok általánosan elterjedtek. – Tessék csak elképzelni, hogyan lehet hazaküldeni, és a háziorvos gondjaira bízni egy önmagát ellátni képtelen áttétes, béna beteget, aki viszont az onkológiai osztályok valamennyi szükséges kezelését megkapta már, tehát onnan mennie kell! – tette hozzá.

Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga alelnöke a prevencióra és az egyén szerepére hívta fel a figyelmet a fájdalomcsillapításban is. Az unásig ismételt egészséges táplálkozásra, a mozgásra, és arra, hogy ahol erre odafigyelnek, ott meredeken csökken, a rákos halálozás, míg nálunk sajnos emelkedik.

Ezt a gondolatot folytatta tovább dr. Ortutay Judit reumatológus főorvos, aki elmondta: önmagunknak is szerepünk van a fájdalom kialakulásában. 5 kilogramm leadásával a felére csökkenne a térdkopás, 20 kiló súlyfelesleg pedig olyan, mintha 20 kilós zsákot cipelnénk állandóan. Álláspontja szerint életmódváltással a mozgásszervi betegségekből származó fájdalom jelentősen csökkenne gyógyszerek nélkül is.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top