Életévek köszönhetők az Év Gyógyszerének

Amint egy évvel ezelőtt, ismét rákgyógyszert ismertek el az Év Gyógyszere pályázaton. A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a Magyar Tudományos Akadémián hirdette ki, hogy a vérképzőrendszer egyik leggyakoribb daganatos betegsége, a myeloma multiplex kezelésére szolgáló gyógyszert részesíti az elismerésben. A terápiára alkalmas betegek sokkal tovább élhetnek jó életminőségben.

Egy vérképzőrendszeri betegség kezelésére szolgáló onkológiai terápia nyerte el az „Év Gyógyszere 2008.” díjat. A készítménynek nem ez az első tudományos elismerése: a myeloma multiplex kezelésére szolgáló hatóanyag 2006-ban elnyerte a gyógyszeripar legmagasabb rangú nemzetközi kitüntetését, a kiemelkedő innovációért járó Galien-díjat is.

A terápia hatóanyaga egy, a korábbiaktól eltérő hatásmechanizmusú innovatív gyógyszermolekula, amely új lehetőségeket nyitott meg a myeloma multiplex kezelésében. Klinikai vizsgálatok során bizonyították be, hogy az új hatóanyaggal jelentősen javítani lehet a nagydózisú kemoterápiára és őssejt átültetésre alkalmatlan betegek túlélését, s a terápia segít hosszabb ideig kordában tartani a betegséget.

Idehaza a terápia – bizonyos finanszírozási megszorítások mellett – 2005 óta elérhető, alkalmazásáról minden esetben átfogó szakmai véleményezés után dönthetnek az orvosok. Magyarországon évente 300-350 olyan beteg van, akinek segíthet a gyógyszer, s hozzájárulhat ahhoz, hogy akár 10 éves túlélés is elérhető legyen.

A myeloma multiplex a második leggyakrabban előforduló vérképzőrendszeri daganat, amely a daganatos megbetegedések 1 százalékát, a rákos halálesetek 2 százalékát okozza. Az Európai Unió országaiban évente 18 ezer áldozatot szed a betegség, a betegeknek csak mintegy harmada él 5 évnél tovább.

Bár egyelőre nincs magyarázat arra, miért betegszik meg az egyik ember myeloma multiplexben, a másik pedig miért nem, azt tudjuk, hogy a myelomás betegek általában 50 és 70 év közöttiek, a férfiak gyakrabban szenvednek a kórtól, mint a nők. A legtöbb esetben nincs egyértelműen azonosítható rizikófaktor, a betegség számos tényező együttes hatásának lehet a következménye.

Ezt megelőzően egy másik rákterápia nyerte el az Év Gyógyszere kitüntetést. Akkor a daganatok érfejlődésének gátlását célzó készítményt ismerte el a szakmai grémium. Az érgátló kezelést kezdetben egyes vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél vetették be, majd bizonyos áttétes emlőrákokban és előrehaladott vesedaganatokban is alkalmazható lett a terápia, amelyet legutóbb immár némely előrehaladott tüdőrák kezelésében is engedélyeztek.

Kapcsolódó cikkek:
Myeloma multiplex
Rákellenes terápia lett az év gyógyszere
Célzottan hat a daganatokra az év gyógyszere
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Rákkutatás a betegek részvételével

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top