Előadások és séta a nőgyógyászati daganatok ellen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Magyarországon egyedüliként csatlakozott a nemzetközi Globe-athon kezdeményezéshez, aminek célja felhívni a figyelmet a nőgyógyászati daganatokra. Szerdán a kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Intézetében az orvosok előadásokat tartottak a témában, amit egy figyelemfelkeltő séta követett.

A rendezvényt egy rövid videó indította, amiben a világ különböző pontjain élő emberek egy, a Globe-athont szimbolizáló táblát „adtak tovább” egymásnak virtuálisan – köztük egy résztvevővel a Diósgyőri vár előtt.

Marázi László főorvos nyitóbeszédében ismertette a kezdeményezést, és elmondta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Magyarországon egyedüliként vesz részt abban a szerdai programmal.

– A Globe-athon az Amerikai Egyesült Államokból, egészen pontosan a Virginiai Egyetemről indult, és ma világszerte nyolcvan ország a tagja. Célja a figyelemfelkeltés a nőgyógyászati daganatok megelőzésére, korai diagnosztizálására, és gyógyítására – ismertette a projektet.

Eredetileg a váltófutást és a sétát választották a figyelemfelkeltés eszközéül, a kórház előadásokkal és egy kis sétával vesz részt az akcióban.

– Nem tudományos, hanem kifejezetten figyelemfelkeltő előadásokat hallgathatnak meg, majd elsétálunk a Csillagpontig, és vissza. Reméljük, hogy sikerül hagyományt teremtenünk a mai nap eseményeivel – zárta beszédét a főorvos.

Az előadások a nőgyógyászati daganatok témáját járták körül: a szűrővizsgálatokról, a petefészekrákról, az onkológiai kezelések utáni életről, és a sugárkezelésről szóltak.

Révész János főorvos a „Szűrővizsgálatok a nőgyógyászati onkológiában” című prezentációjában ismertette a nőknél előforduló leggyakoribb daganattípusokat, és azok kezelési módjait. Kitért a szűrések céljára, illetve azok fontosságára, kihangsúlyozva, hogy a korai diagnózis nagyobb esélyt jelent a gyógyulásra.

A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy a kockázat élethosszig tartó, ezért lehetősége szerint mindenki járjon szűrésekre, amilyen gyakran csak tud.

Az előadások meghallgatása után a mintegy ötven megjelent résztvevő a kórház területén tett rövid sétával zárta a figyelemfelkeltő kezdeményezést – tudósított a minap.hu portál.

Kapcsolódó cikkek:
Nőgyógyászati daganatsebészet: újítások a műtőben
Méhnyakrák: miért olyan sok az áldozat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Nőket veszélyeztető rákok

Top