Előfordulhat, hogy nem indokolt kezelni a prosztatarákot?

Mivel a prosztatarák a legtöbb esetben lassan növekszik és terjed, előfordulhat olyan eset, amikor nem indokolt feltétlenül a betegség kezelése, mert az nem befolyásolja az életkilátásokat. Ezekben az esetekben stratégia lehet az „aktív megfigyelés” (active surveillance) vagy „éber várakozás” (watchful waiting). Ez csak a prosztatadaganatok egy részénél jöhet szóba.

Az aktív megfigyelés a betegek egy kisebb részénél, a jobb prognózisú prosztatarákoknál alkalmazható eljárás, az esetek nagyobb részében nem szabad halogatni az orvosi beavatkozást. Ha kiterjedtebb tumorról, gyorsabb sejtosztódású daganatról, a rosszindulatúságra utaló magas Gleason értékű vagy áttétes prosztatarákról van szó, csak a mielőbbi kezeléssel lehet a legjobb eredményt elérni. Az aktív megfigyelés tehát az alacsony kockázatú prosztatadaganat rendszeres követését jelenti. Olyankor javasolhatják, ha a betegség nem okoz tüneteket, előreláthatólag csak lassan fog növekedni, kiterjedése kicsi és csak a prosztatát érinti. Háromhavonta PSA tumormarker vértesztet, prosztata tapintási vizsgálatot, esetleg képalkotó vizsgálatot végeznek, valamint rendszeresen ismétlik a prosztata biopsziát is. Ha a vizsgálati eredmények a daganat előrehaladását mutatják, úgy indokolttá válhat a kezelés. Ennek a módszernek a célja a kezelések következtében kialakuló szövődmények elodázása, késleltetése, az életminőség minél további megőrzése. Az aktív megfigyelés szigorúan azzal a feltétellel gyakorolható, ha az nem kockáztatja az életkilátásokat.

Az „éber várakozás” kevésbé intenzív nyomon követést jelent. Idős, rossz állapotú prosztatarákos betegeknél alkalmazható, akiknél a kezelés magasabb egészségügyi kockázatot hordoz, mint maga a daganatos betegség. A PSA ellenőrzés ekkor is rendszeres és szükség esetén indíthatnak gyógyszeres terápiát is. A fő cél a mellékhatások minimalizálása, így sok esetben ekkor csak tüneti kezelés zajlik, mert a kezelés (műtét, besugárzás, gyógyszeres terápia) terhe nagyobb lehet, mint az általuk elérhető előny.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top