Elváltozások a vastagbélben: mik azok a divertikulumok?

Ha egy korábban vastagbéldaganattal diagnosztizált betegnek bélproblémája, székelési gondjai jelentkeznek, sok esetben rögtön arra gondol, hogy ez a rák miatt lehet, kiújult a betegség vagy rosszabbodott a helyzet (ez a Damoklész kardja szindróma, amire önálló válaszban is kitérünk). Új tünetek természetesen indokolhatnak kivizsgálást, ám a vastagbélben számos más, a daganattól független probléma is adódhat.

A divertikulumok a vastagbél falában kialakuló kitüremkedések, előboltosulások. Úgy lehet elképzelni, mintha a bélből oldalirányban kicsi zsákocskák nyílnának. Ezek gyakran a szigmabélnek nevezett bélkanyarulatnál vagy az alatt fordulnak elő, mert ott a legnagyobb a nyomás, de a bélrendszer más helyein is megjelenhetnek. Kialakulásukat összefüggésbe hozzák a rostszegény táplálkozással és mozgásszegény életmóddal: a salakanyag egyrészt tovább van a vastagbélben, másrészt állaga göbösebb, ürítése nehezebb lehet, a nagyobb nyomás miatt pedig a bélfal gyengébb részein kialakulhat kitüremkedés, a nyálkahártya vagy a vastagbél minden rétegének előboltosulása.

Az elváltozás gyakori, 60 év felett már csaknem minden második embernél található kisebb-nagyobb számú divertikulum a vastagbélben. A kitüremkedések általában nem okoznak panaszokat, ám időnként begyulladhatnak, mivel az ott megakadó széklet pangása irritálhatja a nyálkahártyát. A tünetek súlyossága a gyulladás mértékétől függ: jelentkezhet enyhébb vagy erősebb hasi fájdalom, láz, hasmenés vagy székrekedés, véres széklet. Súlyosabb esetekben a gyulladás nyomán bélelzáródás vagy a bélfal kilyukadása (perforáció vagy tályog) is kialakulhat, ami súlyos-életveszélyes fertőzést is okozhat.

Önmagában a panaszmentes divertikulumokat nem kell kezelni, ezek felismerésére nem irányul szűrővizsgálat sem. A panaszok a rostban gazdag táplálkozással javarészt megelőzhetők. Enyhébb gyulladás esetén is elegendő lehet diéta, esetleg orvos által rendelhető speciális tápszer, súlyosabb esetekben a bél tehermentesítése érdekében átmeneti infúziós táplálás lehet indokolt. A kezelés során szükség lehet gyulladáscsökkentőre, antibiotikumra, szövődmények esetén pedig akár sebészeti beavatkozásra is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top