Étrend-kiegészítők, gyógynövények feketelistája!

Rendszeresen találni olyan étrendkiegészítőket a polcokon, amelyeket a tisztiorvosi szolgálat korábban már betiltott. Ha ilyen termékekre bukkannak, azokat zárolják és bírságot is kiszabnak az üzletre. Az ellenőrök ugyanakkor nem juthatnak el mindenhová, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy vásárlás előtt tájékozódjon, és ne vegyen meg egészségre ártalmasnak minősített terméket.

A bejegyzett étrend-kiegészítők listája az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, az OÉTI honlapján ellenőrizhető, illetve honlapunkról is letölthető. Fontos tudni, hogy ezeket az árucikkeket sem vizsgálta az intézet, tehát nem bevizsgált és bizonyított hatékonyságú készítményekről van szó, csak a forgalmazó legalább az adminisztratív kötelezettségének eleget tett.

A listában zöld pipával jelölt termékeknél a benyújtott adatok alapján nem merült fel az egészségkárosító hatás kockázata, illetve helytelen vagy a fogyasztót megtévesztő állítás a bejelentett termék címkéjén, ez viszont nem azt jelenti, hogy az adott termék fogyasztása orvosilag ajánlott volna. Az egészségre kifejezetten veszélyesnek nyilvánított termékek listáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az ÁNTSZ internetes oldalán teszik közzé, honlapunkról pedig letölthető azoknak a gyógynövényeknek a listája is, amelyeknek a használatát a tisztiorvosi szolgálat nem javasolja étrend-kiegészítőkben.

Kapcsolódó cikkek:
Étrend-kiegészítők: ki a felelős értük?
Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények
Vágó István: Legyen Ön is Szkeptikus!
Nem szabad mindent készpénznek venni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Top