EU jelentés a nők egészségéről

Áttekintő tanulmány készült a Európai Unióban élő nők egészségi állapotáról. Az egyes fejezetek legfontosabb megállapításait Dr. Bárány János, a Százhalom Egészségügyi Központ nőgyógyásza kommentálta.

Összességében kicsivel több férfi, mint nő él Európában, az idősebb korcsoportokban a nők magasabb arányával. Amint a Weborvos által közölt összeállításból kiderül, 2005-ben hozzávetőlegesen 15%-kal több nő volt, mint férfi a 65-69 év közöttiek körében, és majdnem kétszer annyi volt a nők száma a 80 év fölötti korcsoportban, mint a férfiaké, ami azt jelenti, hogy összesen 43%-kal több a nők száma a 65 év fölötti korosztályban a férfiakénál. Az összes európai országban a várható élettartam a nők esetében magasabb, mint a férfiak esetében.

A mellrák a leggyakoribb előfordulási formája a daganatos megbetegedéseknek, valamint EU-szerte vezető oka a rák okozta halálozásoknak a 0-74 éves nők körében. A nők tüdőrák miatti halálozása lényegesen alacsonyabb, mint a mellráké, és a férfiakénál is alacsonyabb, de folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az EU, ill. Európai Gazdasági Térség országaiban a férfiak nagyobb mértékben fertőzöttek a HIV-vírussal, mint a nők, a fertőzöttség aránya 2:1-hez. Nők esetében a HIV leggyakoribb terjedési módja a heteroszexuális kontaktus, valamint az injektív droghasználat.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések jelentőségét a betegségek megelőzése szempontjából. Dr. Bárány János szerint a 40 év feletti nőknek kétévente el kellene mennie egy mammográfia vizsgálatra, hogy a mellrákot időben észre vegyék és a szükséges terápiával kezelni tudják. A méhnyakrák, mint a leggyakoribb nőgyógyászati rák szinte teljesen megszűnne, ha a nők hajlandóak lennének a szűrésre elmenni. Bárány doktor úgy tapasztalja, hogy Magyarországon az egészségünket nem becsüljük meg eléggé, jól mutatja ezt a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság rendkívül alacsony mértéke.

Kapcsolódó cikkek:
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente!

Top