Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen

A becslések szerint a vastag- és végbélrák elleni megfelelő küzdelem évente 100 ezer életet menthetne meg Európában. 2008 márciusában az Európai Parlament képviselőinek támogatásával meghirdették meg az első európiai vastagbélrák és végbélrák hónapot.

Annak ellenére, hogy a vastagbél és végbélrák Európa második vezető rákhalálozási oka, túl kevesen vannak tisztában a betegséggel összefüggő ismeretekkel – olvasható a vastagbélrák és végbélrák megelőzése és gyógyítása, valamint a betegek életminőségének javítása érdekében fellépő Europacolon nevű nemzetközi szervezet beszámolójában. Az Europacolon 2008 márciusában Brüsszelben, az Európai Parlamentben (EP) indította útjára az első európai vastagbélrák és végbélrák hónapot, amelyhez több EP-képviselő is csatlakozott.

Miután a vastagbélrák és a végbélrák a második leggyakoribb ráktípus Európában, évente több mint 400 ezer új beteget diagnosztizálnak. Az újonnan felismert betegek több mint fele annak ellenére meghal, hogy az idejében felfedezett beteség jól gyógyítható. A szervezet állásfoglalása szerint a halálesetek száma 2020-ra mintegy felére csökkenthető lenne, ha már most megfelelő akciókat indítanának el.

A ciprusi nemzetiségű Markos Kyprianou, az Európai Unió korábbi egészségügyi főbiztosa úgy foglalt állást: az elsődleges – életmódbeli – prevenció önmagában nem elegendő. Hatásos szűrésekre, korai vizsgálati programokra van szükség annak érdekében, hogy a gyors diagnózis és kezelés által lehetővé váljon az európai lakosságot sújtó vastagbélrák és végbélrák okozta halálozás csökkentése. Annak ellenére, hogy az uniós tagállamok és az Európai Tanács között konszenzus van a vastag- és végbélrák szűrési program népegészségügyi fontosságáról, a szűrőprogramok elérhetősége között jelentős eltérés van a tagállamok között – fogalmazott Kyprianou.

A rák elleni küzdelem már jó ideje az Európai Parlament kiemelt célkitűzése. 2007-ben több mint 450 Európai parlamenti képviselő írta alá azt a kezdeményezést, amely a Tanácstól és a Bizottságtól egy átfogó rákstartégia kialakítását kéri.

A korábban a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) meghívására Budapesten is járt Jola Gore-Booth, az Europacolon alapítója és Eric Van Cutsem, az Europacolon egészségügyi igazgatója elkötelezett hívei annak, hogy a vastagbélrák és végbélrák problémája az egészségpolitikai célkitűzések legfontosabbika legyen. Az EP-képviselők által végzett lobbitevékenységhez kapcsolódva az Europacolon kiemelkedő szerepet játszik a vastag- és végbélrák program nemzetközi erősítésében, s tagszervezeti révén szorgalmazza a nemzeti szintű fellépést is.

Magyarországon az Europacolon szervezetét a Meggyógyulhatsz Egyesület képviseli: a hazai betegképviseleti szervezet 2008 márciusában vált a nemzetközi mozgalom tagjává. Egyrészt aktív szerepet vállalnak az érdekérvényesítésben és ismeretterjesztésben, hogy a betegek ismerjék meg lehetőségeiket, s követeljék ki maguk számára azokat a gyógymódokat, amelyek ma rendelkezésre állnak. Másrészt saját példájuk és tapasztalataik megosztásával szeretnének közreműködni abban, hogy az egészségesek – illetve a magukat annak gondolók – minél inkább figyeljenek oda azokra a figyelmeztető jelekre, amelyek előjelzői lehetnek valamely súlyos betegségnek, s ne halogassák az orvoshoz fordulást. Az egyesületről részletek a www.meggyogyulhatsz.hu honlapon olvashatók, az internetes oldalról a tagfelvételi űrlap is letölthető.

A vastagbéltáktudatosság hónapjának meghirdetésével egyidőben nyilvánosságra hozták egy nemzetközi felmérés eredményét, amely az európai vastag- és végbélrák ellátást vetette össze az egyes országokban. Panos Kanavos professzor és a London School of Economics intézet a kezelés körülményeit, a kezelések elérhetőségét, a szűrőprogramokat és a túlélési rátákat illetően is jelentős egyenlőtlenségekre és különbségekre világított rá az EU különböző tagállamaiban. Az összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy Európa le van maradva az USA mögött a vastag- és végbélrák kezelésében.

Jola Gore-Booth úgy fogalmazott: még mindig jelentős hiány van az informáltságban. Mivel kínos kérdésről van szó, sok ember nem érzékeli a tüneteket vagy nem foglalkozik azokkal. – Létfontosságú, hogy mindenkihez eljuttassuk az üzenetet: a vastag- és végbélrák gyógyítható, de csak akkor, ha idejében diagnosztizálják és megfelelően kezelik – mondta Jola Gore-Booth.

Amint arról a Rákgyógyítás.hu korábban beszámolt, Jola Gore-Booth volt annak a szándékosan provokatív hangvételű kampánynak a vezetője, amelyben arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy jobban figyeljenek oda székelési szokásaikra, s szokatlan elváltozások észlelése esetén ne halogassák az orvoshoz fordulást.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélszűrés
Vastagbélrák és végbélrák
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Több időt kellene a wc-n tölteni
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Meggyógyulhatsz Egyesület: országos összefogás a vastagbélrák ellen

Top