Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Gyöngyőrzők 2023 címmel a figyelemfelkeltést és a méhnyakrákkal küzdők melletti szolidaritás kifejezését célozza a Mályvavirág Alapítvány január végi kampánya, ami előadásokkal, beszélgetésekkel, gyöngyfűzéssel is kiegészül az ország számos pontján.

2023-ban január 23-29. között zajlanak az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseménysorozat, amelyet a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva Magyarországon tizedik alkalommal szervez meg a Mályvavirág Alapítvány.

Az idei kampány címe: Gyöngyőrzők. Gyöngyőrző mindenki, aki foglalkozik a méhnyakrákkal, a prevencióval, aki elmegy szűrésre, aki továbbadja a HPV-megelőzés üzenetét, és aki gyöngyből karkötőt fűz – hiszen a gyöngy a humán papillomavírus elleni védekezés szimbóluma. Gyöngyőrzők azok az orvosok, nőgyógyászok, onkológusok, daganatsebészek és további szakemberek is, akik nap mint nap felveszik a küzdelmet a méhnyakrák ellen. A Mályvavirág Alapítvány online kampányában őket ismerhetjük meg, kicsit másként, orvosi köpeny nélkül. Az Alapítvány január 23-tól kezdődően minden nap bemutat a Facebook oldalán a Szakmai Bizottságából egy-egy olyan szakembert, aki mindent megtesz a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásáért.

A Megelőzési Hét alkalmából ebben az évben is rengetegen, köztük az országos Mályvavirág Pontok, több mint 200 település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák csatlakoznak a programhoz előadásokkal, beszélgetésekkel és az elmaradhatatlan gyöngyfűzéssel. Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

“Azt szeretnénk, ha ezen a héten minden nőhöz és férfihez eljutna, hogy mennyire fontos a HPV-prevenció, hiszen a vírus a méhnyakrák mellett számos további daganatos betegséget is okozhat. El kell járnunk szűrésre, meg kell fontolnunk a HPV elleni védőoltást, beszélnünk kell a HPV-ről. Nem engedhetjük, hogy ez a téma tabu legyen!” – fogalmaz Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Magyarországon minden évben 1000-nél is több méhnyakrák-diagnózis születik, és több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető!

Az Alapítvány hazai és nemzetközi platformon is azért dolgozik, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon célkitűzésének megvalósulását, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top