Ezrek az emlőrák ellen – irány a mammográfia!

Fotó: MTI

Rózsaszín léggömbök ezrei jelezték Budapesten a Lánchídon: egyre többen cselekednek aktívan azért, hogy az emlőrák egyre kevésbé legyen halálos betegség.

Immár Magyarországon is hagyománya van a rózsaszín mozgalomnak, amelynek leglátványosabb eseménye, amikor Budapesten a Lánchídon ezrek vonulnak végig az emlőrák elleni küzdelem jegyében. A társadalmi megmozduláshoz számos más esemény is kapcsolódik, egyre több vidéki városban is rendeznek hasonló programokat. A fő attrakció azonban a lánchídi séta, amelyhez 2015-ben is sok kísérőrendezvény csatlakozott: a látványos demonstráció mellett ismeretterjesztő és szórakoztató programok sorát rendezték meg, hogy minél többeket mozgósítsanak. Végül több mint 10 ezer ember volt ott a felvonuláson: egykori és mai betegek, családtagok, ismert előadók, orvosok, civilek.

Idehaza is egyre kevésbé számít tabunak a mellrákról beszélni, ám a tömegmozgalmak, a civil szervezetek erőfeszítései és a népegészségügyi program ellenére még mindig nem vesznek részt elegen a mammográfiás szűrővizsgálaton, holott ez a záloga annak, hogy a kialakuló betegséget minél nagyobb arányban lehessen olyan stádiumban felfedezni, amikor a legnagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy egyre kevesebben szégyellik a betegségüket, egyre több nő áll ki nyíltan és mondja el saját történetét, erőt adva ezzel másoknak is, akiket hasonló kihívás elé állított a sors. Abban lehet bízni, hogy egy-egy ilyen megmozdulásról értesülve talán olyan nők is a lakóhelyükhöz közeli szűrőállomás felé veszik az irányt, akik eddig nem – vagy nem elég gyakran – éltek a lehetőséggel. A nők részvétele ugyanakkor a férfiak felelőssége is, hogy ösztönözzék feleségüket, párjukat, édesanyjukat az önvizsgálatra, a mammográfiás szűrésen való részvételre.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top