Fej-nyaki régió daganatai: ne csak a világnapon figyeljünk oda!

Minden év július 27-én a fej-nyaki régióban előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja (IFHNOS) 2015-ben nyilvánította július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává.

A nemzetközi programhoz Magyarország, illetve az Országos Onkológiai Intézet is csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre, illetve a betegség korai felismerésének fontosságára. Amint az intézmény közleményében arra felhívja a figyelmet, a fej-nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok közel 90%-a szájüreg, a garat és a gége nyálkahártyáján alakul ki, a betegséget általában előrehaladott stádiumban ismerik fel. Ennek két fő oka van. Egyrészt mind a betegek, mind az első ellátást végző orvosok sokáig figyelmen kívül hagyják a látszólag jelentéktelen korai tüneteket és nem gondolnak daganatra. Másrészt a daganatok egy része gyorsan növekszik. Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyak rák.

Sajnos hazánk évek óta vezető helyet foglal el a nemzetközi fej-nyaki daganatok előfordulási és halálozási statisztikáiban pedig a szűrővizsgálatokkal felismert és az időben megkezdett terápiával, nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. A fej-nyaki laphámrák elsődleges kiváltó okai a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a HPV-fertőzés.

Gyanakodjon és forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleli magán: 3 hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, illetve 3 hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó duzzanat. A dohányzás a fej-nyaki daganatoknál is egyértelműen fokozott kockázati tényezőnek számít.

A sikeres gyógyuláshoz nagyon fontos a korai felismerés, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne csak a kockázati csoportba tartozók, hanem maguk az egészségügyi szakemberek is gondoljanak a fej-nyak rák lehetőségére. Kiemelt szerepe van ebben a háziorvosoknak, fül-orr-gégészeknek, fogorvosoknak és szájsebészeknek.

Különösen az alábbi tünetek megjelenése esetén kell gyanakodni: fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése, seb a szájban, meglazult fogak, tartós torok- vagy nyelési fájdalom.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sebészi, sugárterápiás és gyógyszerterápiás módszerek kombinációjával ma már az előrehaladottabb esetek egy részében is elérhető a gyógyulás, amennyiben a kezelések a szakmai szabályoknak megfelelő koncepció szerint, megfelelő mennyiségben és minőségben történnek. A már kialakult betegség gyógyítását speciális, a komplex onkológiai kezelést biztosító centrumokban szabadna csak végezni, ahol a kezelési tervet onkológiai szakbizottság állítja fel, melyben minden érintett szakma képviselője részt vesz.

A Gyógyulj Velünk Egyesület szervezésében a közelmúltban dr. Noszek László, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészet osztályvezető főorvosa tartott átfogó előadást a fej-nyaki daganatokról, a kezelésekről, a rehabilitációról. Az előadás IDE KATTINTVA visszanézhető.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top