Felkészítő tréningek sugárkezelés előtt: magabiztosabb betegben kevesebb a szorongás

Egy megfelelően felkészült beteg kevésbé szorong, mert tudja mi, miért és hogyan történik vele, jobban együtt tud működni az orvosával, tisztában van a mellékhatások csökkentésének lehetőségeivel is. Mindezt régóta tapasztalták a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályán is, ezért immár évek óta folyamatosan szerveznek 3-3 alkalomból álló felkészítő csoportokat a sugárterápia előtt álló vagy már a sugárkezelésekre járó betegek számára. Amint arról a csoportokat koordináló Facsar Lilla klinikai szakpszichológus-jelölt beszámolt, a tematikus alkalmakon a sugárberendezések működését, a tervezési folyamatokat, a biológiai hatásokat is elmagyarázzák, valamint megválaszolnak minden kérdést, ami felmerül a betegekben.

Szükség van egy füzetre, amit minden beteg kézbe kaphat, akinek sugárterápiára van szüksége, ami bemutatja magát az eljárást és a sugárterápiás centrum munkáját – fogalmazódott meg a gondolat néhány évvel ezelőtt a nyíregyházi onkológiai centrum munkatársaiban. A saját intézményükre szabott „Sugárterápiára készülve” című betegtájékoztató kiadványuk 2020. májusban jelent meg, ám azt tapasztalták, hogy az általános információk átadásán túl igény lenne a betegek részéről a személyre szabott felkészítésre, azoknak a kérdéseknek a megválaszolására is, amelyekre a járóbeteg rendeléseken nincs elég idő. A kiadványt jó kiindulópontnak tekintették ahhoz, hogy annak nyomán megszervezzék az első felkészítő csoportokat is. A kezdeményezésre olyannyira igény mutatkozott, hogy a kezdeti próba tréningek után a felkészítő csoportokat azóta is folyamatosan indítják.

Facsar Lilla

– A szakorvosok, szakasszisztensek, pszichológusok összefogásával, a betegek visszajelzései alapján állítottunk össze egy három alkalomból álló tematikus tréninget. A legfeljebb 10 fős csoportokat – az orvosok és a sugárterápiás szakasszisztensek jelzéseit is figyelembe véve –, a betegek aktuális igényeihez mérten indítjuk – tájékoztat Facsar Lilla.

– A sugárterápiás tervezést megalapozó CT vizsgálat elvégzésekor a betegeket tájékoztatják a kollégák a csoportról, és az elérhetőséget is kézhez kapják a jelentkezéshez. A részvétel természetesen nem kötelező. Az érintettek egy része számára elegendő a kezelőorvos által elmondott és az útmutatóban írásban rögzített tájékoztatás, mások örömmel veszik, ha a terápiás sorozat megkezdése előtt segítjük a felkészülésüket. Olyanok is akadnak, akik megkezdik a sugárkezelést és közben merülnek fel olyan kérdéseik, amelyekről szeretnének részletesebb információt kapni, vagy már a kezelések után jönnek el konkrét kérdéseket megbeszélni. Minderre van lehetőség, viszont legszerencsésebbnek azt tartjuk, ha a folyamat elején találkozhatunk – ecseteli Facsar Lilla.

Tematikus oktatási menetrend

A kiscsoportos foglalkozás első találkozásán megbeszélik a résztvevőkkel, hogy kinek milyen kezelésre lesz szüksége, majd bemutatják a betegutat, amit a nyíregyházi kórházban bejárnak a betegek az előkészületektől a kezelések befejezéséig. Rövid előadásban bemutatják magát a sugárterápiás részleget is, az egyes helyiségeket, maguknak a sugárterápiás berendezéseknek a főbb jellemzőit, a működési elvet, a vezérlőtermeket. Ezen az alkalmon a betegek megismerhetik a háttérmunkát is, elmagyarázzák számukra például, hogyan készül a sugárterápiás terv. Szó esik a fizikusok szerepéről, hogyan modellezik grafikusan is ábrázolva a kezelendő célterületet. Beszélnek annak részleteiről, hogy milyen összehangolt munka eredménye a személyre szabott besugárzási terv elkészítése, mely során arra törekednek, hogy a kezelés minél jobb hatékonysága mellett a lehető legkisebb terhelés érje a környező egészséges szöveteket.

A második alkalom a betegek által feltett egyéni kérdések megbeszélésével kezdődik, majd a lehetséges mellékhatásokról adnak felvilágosítást. Megbeszélik, hogy egyes régiók besugárzásánál mire lehet számítani, mire kell odafigyelni, mi az, amit a beteg önmaga megtehet, hogy a kezelések kisebb megterhelést okozzanak, és mikor kell szakorvosi konzultációt kérni. Szóba kerül a kezelések lelki vonatkozása is. Megtanítanak alapszintű légzőgyakorlatokat, relaxációs technikákat, amelyek segíthetnek oldani a feszültséget és támogatni az ellazulást akár a sugárkezelések néhány perce alatt, akár odahaza. A megmutatott relaxációs technikákról leírást is kapnak a résztvevők, ami alapján otthon is könnyebben fel tudják idézni és gyakorolni a tanultakat.

A harmadik alkalom leginkább életmód-támogatásról szól. Amikor erre lehetőség van, több szakembert is meghívnak erre a konzultációra, a kérdéseket szakorvos, szakasszisztens válaszolja meg, de például jelen van az osztály gyógytornásza is. A gyógytorna tumortípustól függetlenül minden beteg számára hasznos lehet, ugyanakkor különösen fontos például az emlőműtéten, nyirok-csomó-eltávolításon átesett nők számára a hosszabb távú műtéti szövődmények elkerülése, csökkentése érdekében. Az onkológiai gyógytornász a személyes konzultáción túl nyomtatott anyagot is kioszt a betegek számára, akik dietetikus által összeállított étrendi útmutatást is kapnak.

Tudás és biztonságérzet

A felkészítő csoport nem helyettesíti a kezelőorvossal történő konzultációt, a bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolatot. Nem helyettesíti, hanem kiegészíti azt, ezáltal segíti a betegeket és az orvosokat is, hiszen számukra is könnyebb egy hiteles információk alapján felkészült beteggel együtt dolgozni.

– A rendelésektől független tréning egy kötetlenebb forma, ahol nincs meg az a feszengés, ami gyakran egy vizsgálati szituációt, egy orvosi konzultációt jellemez. Itt lehetőség nyílik azoknak a kérdéseknek az árnyalt tisztázására is, amelyekre az ambulancia szűkösebb időkeretében nem volt mód. A szakszerű, de közérthetően megfogalmazott információkon túl a felkészítő csoport biztonságérzetet is ad a résztvevők számára. Csökken bennük a szorongás az ismeretlentől, nő a bizalmuk a kezelésekben azáltal, hogy jobban megértik a terápia működését, megismerik a háttérmunkát, látják azt, hogy a fizikusok, a sugárterápiás szakasszisztensek, a szakorvosok hogyan dolgoznak közösen a biztonságos és eredményes kezelésük érdekében. Tudják, mire számíthatnak, valamint, hogy önmaguk mivel tudnak hozzájárulni a javuláshoz. Ezáltal a folyamat aktív részesének érzik magukat, visszaadjuk a kezükbe a kontroll érzését – foglalja össze Facsar Lilla.

Hozzáteszi: a fentieken túl a betegtársak alkalmi közössége is megerősítő erőt jelent abban, hogy nincsenek egyedül a küzdelmükben, és számíthatnak egymástól is egy-egy biztató mondatra.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top