Felkészültséget kíván a hospice munka

Az alkalmas hospice ápolónak, akiben megvan a betegek felé megnyilvánuló empátiás készség, aki úgy tud együtt érezni a betegekkel, hogy közben önmaga nem vonódik be annyira a sorsukba, hogy abba belebetegedjen. Egy-egy ember végigkísérése élete utolsó szakaszában lehet lelkileg építő folyamat, felemelő élmény a nővérek számára, ám a halállal való folyamatos szembesülés kiégéshez is vezethet, ha nincsenek a feszültséget levezető lehetőségek.

Szy Ágnes

Szy Ágnes

Szy Ágnes pszichológus kiemeli: kiemelkedően fontos a jó kommunikációs képesség, mert emberileg nagyon nehéz időszakban, nehéz élethelyzetekben kell folyamatosan támogatást és erőt adniuk a betegnek, ráadásul sok esetben a családtagok is az ápolóktól várnak segítséget.

– A hospice ellátásban dolgozó nővérek tudása speciális. Helyt kell állniuk az intenzív gondozásban, amelybe a beteg és a családtagok fizikai, lelki, szociális és spirituális problémáinak felismerése és az ezekben való segítségnyújtás egyaránt beletartozik. Fel kell ismerniük, hogy a betegeknek aktuálisan milyen szakemberre – szakorvosra, gyógytornászra, pszichológusra, vallási támogatóra – van szükségük. Folyamatosan gyakorlatban kell lenniük és továbbképzéseken fejleszteni tudásukat a gondozási, támogatói és szervezési kihívásokkal összefüggésben. A betegek teljes körű fizikális és higiéniai ellátásának nehéz feladatán túl a lelki munkájuk is igen megterhelő: az átlagosnál óhatatlanul sokkal jobban bevonódnak a családok életébe, több terhet tesznek rájuk a betegek és a családtagok is. Ezt meg kell tanulniuk úgy kezelni, hogy közben meg tudják őrizni önmaguk lelki egészségét is, s hosszú távon tudjanak dolgozni – fogalmaz Szy Ágnes.

Jelenleg Magyarországon a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület által szervezett, hivatalosan akkreditált képzések azok, amelyek az általános szakmai tudás mellett a folyamatos tudásbővítést, valamint a hospice ellátás irányába való specializációt biztosítják.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top