Felújított hospice osztályt avattak Budapesten

A Dél-pesti Centrumkórház (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház) onkológiájának részeként felújított hospice osztályt adtak át: bővült az ágyszám, javultak a körülmények.

Az elmúlt nyolc évben több mint 41 százalékkal bővült a hospice ágyak száma Magyarországon – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) felújított és kibővített hospice osztályának átadásán. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélekedett: megfelelően működő onkológiai osztály nem működhet hospice ágyak nélkül, ezért fontos a hospice ellátás fejlesztése. Az államtitkár szerint ugyanakkor még száz hospice ágy hiányzik ahhoz, hogy Magyarország elérje a lakosságszámra vetített európai átlagot.

Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója emlékeztetett: az elmúlt időszakban teljesen megújult a laboratóriumot és a képalkotó ágazatot is magában foglaló onkológiai szakprofil az intézményben. Az új hospice osztályt az onkológiai osztály korábbi helyén alakították ki, miután utóbbi tavaly – amint arról beszámoltunk – egy új épületbe került át. Az 50 millió forint értékű felújítást az Állami Egészségügyi Központ, az intézmény és alapítványok finanszírozták – közölte a kórházvezető.

Prof. Dr. Bodoky György onkológiai centrumvezető főorvos elmondta: eddig tíz, ezentúl tizenöt hospice ágy szolgálja a betegeket. Az osztályon öt kétágyas és öt egyágyas kórtermet, külön kegyeleti és szakpszichológusi szobát is kialakítottak. Arra törekedtek, hogy úgy a betegek, mint a hozzátartozók minél otthonosabban érezhessék magukat, s a szakszerű és gondos ápolás mellett az osztály kialakítása is hozzájárulhasson az életük utolsó szakaszát megélő daganatos betegek emberi méltóságának megőrzéséhez.

Korábbi riportunkat a kórház hospice osztályán dolgozó ápolók munkájáról ide kattintva olvashatja el.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top